dinsdag 20 februari 2018

De wederopbouw van de verloren parken is begonnen dankzij uw hulp!

Joanne Nihom, onze correspondent vanuit Israel betrokken bij de Nederlandse JNF-projecten, is naar het getroffen gebied geweest en doet verslag.

“Langzaamaan worden de parken weer groen, wat geweldig. Dagelijks wordt eraan gewerkt met en dankzij steun van het Joods Nationaal Fonds (JNF) Het wordt mooi”. Aan het woord zijn Tamar en Ethan. Samen met hun twee kinderen wonen ze in een van de gebieden in Haifa die in 2016 het zwaarst getroffen is door de brand.

Iedere dag maakt boomdeskundige Hanoch Borger een rondje door de parken in Haifa om de herstelwerkzaamheden te controleren. Die zijn begonnen met behulp van de financiële steun van JNF.

“Na maanden van plannen, bedenken en vooral afwachten – want we wilden de natuur de tijd geven om te herstellen na de branden – zijn we nu bezig met het echte werk”, vertelt hij enthousiast. “Dagelijks planten we nieuwe stekjes die de JNF-kwekerijen de afgelopen maanden hebben gekweekt. We kiezen bewust voor de eik, de pistache en inheemse boomsoorten: bomen die bestand zijn tegen het Israëlische klimaat”, legt Hanoch uit. “Die diversiteit is belangrijk. Het is beter voor het natuurlijk evenwicht én om ziektes te voorkomen. Met verschillende soorten is de kans veel kleiner dat één zieke boom alle andere aansteekt. Voorheen bestond het bos voornamelijk uit naaldbomen.  De naaldbomen die de brand hebben overleefd, blijven staan, maar we planten geen nieuwe meer, want die zijn uiterst brandbaar. Om toekomstige brandhaarden te voorkomen, planten we de nieuwe bomen ook verder bij de huizen vandaan. En we houden het groen op de grond laag, zodat een eventueel vuur zich niet makkelijk verspreidt.”

Daar waar de eerste stekjes zijn geplant, verdrijft het groen het zwart. Ondertussen gaat de natuur zijn gang. Salamanders en andere kleine diertjes komen langzaam weer terug.

Esther, Ilan en hun kinderen wonen ook in een van de gebieden die getroffen zijn. “De branden hebben een grote invloed gehad op ons leven en op de gemeenschap. Lang was het grauw en grijs om ons heen. Ons geduld werd aardig op de proef gesteld. =”, zegt Esther. “We zijn blij dat we nu de eerste resultaten zien. Het wordt steeds beter. De kinderen spelen alweer in het park, al is het nog niet zoals vroeger. ‘Saflanoeth’ (geduld) is een sleutelwoord in Israel”, zegt ze lachend. “We hebben er alle vertrouwen in dat het helemaal goed komt.”

Naast het planten van nieuwe bomen is er begonnen met het bouwen van terrassen tegen erosie, met nieuwe watervoorzieningen en het aanleggen van nieuwe paden. “Het is voor het eerst in de geschiedenis van het Israëlische forest management dat niet alleen boswachters bij het herstel zijn betrokken, maar ook tuinmannen en boomdeskundigen. Samen maken we er weer wat moois van”, aldus Hanoch. De resultaten leiden tot een daadwerkelijk duurzame oplossing.

Freddie Rosenberg, directeur van het JNF, is daar enorm blij mee.

“Die aandacht voor duurzaamheid zie je in alles terug: in het voorkomen van branden, het hergebruik van het nog bruikbare hout en het onderhoud. Zo willen we eenmaal per jaar herders met geitenkuddes door het gebied laten trekken om het lage groen kort te houden. De parken krijgen hun belangrijke sociale functie weer terug, daar ben ik van overtuigd. Alles bij elkaar geeft het een gevoel van saamhorigheid en optimisme.”

Hanoch is bijna klaar met zijn rondje, hij is tevreden. “Morgen gaan de mannen weer verder met het planten van stekjes. Kijk hier groeit wilde knoflook en zie je de salie, die hebben we niet geplant, maar duiken van nature op. Iedere dag is er wat anders dat naar boven komt. De natuur is intelligenter dan de mens.”

Het JNF is met Toe Bisjwat een grootste actie gestart voor de wederopbouw van de verloren parken in Haifa. De eerste donaties stromen binnen. U geeft gul, maar er is meer geld nodig om het herstel te volbrengen. Helpt u mee om de getroffen families in Haifa een echte lente te bezorgen?

Doneer voor het herstel van de stadsparken

Privacyverklaring