maandag 28 november 2016

Door: Joanne Nihom. Foto’s: Tamar Malinoff

Nog geen week geleden een palet van groene en bruine kleuren, nu alleen maar zwart. Honderden hectaren grond. Waar eerst leven was, is nu alles dood. Sterke, grote, prachtige bomen zijn veranderd in zwarte droevige stompjes. Veel bosrijke gebieden met hun flora en fauna veranderden binnen luttele uren in troosteloze oppervlaktes. De afgelopen week teisterden kleine en grote branden heel Israel. Geruime tijd heeft het niet geregend en de grond is kurkdroog. Samen met extreem harde wind een goede voedingsbodem voor brand. Op sommige plekken wordt aan brandstichting gedacht. De politie is nog met onderzoek bezig.

Grote delen van bossen en parken in het noorden en midden van het land zijn totaal afgebrand. Een catastrofe.

dsc01552

“Pikzwart is het hier in de wadi”, vertelt oud-Nederlander Aafke Karmeli. Samen met haar gezin woont ze in Haifa, in wadi Aguza, het gebied dat het zwaarst is getroffen.

“Door een wonder is ons huis gered. Onze hele buurt werd geëvacueerd. Mijn man besloot, ondanks dat het verboden was, toch terug te gaan naar huis. Toen hij daar aankwam, bleek dat er nog nergens in de straat brand was, behalve bij het hek voor de ingang van ons huis. Met de tuinslang heeft hij dat gedoofd. Was hij tien minuten later gekomen, dan was er niets van ons huis overgebleven.”

De wadi is hun achtertuin. Het was een prachtig natuurgebied. “We lieten er onze honden uit en maakten er lange wandelingen. Een groen, vredig en mooi gebied met ook veel dieren. Er is helemaal niets meer van over. Een paar dagen geleden maakte ik me nog boos over een wild varken dat in onze tuin de grond aan het omwoelen was, nu denk ik: liep hij hier maar weer rond. Alles is dood.” Door de enorme kracht van de wind, op sommige momenten wel vijftig kilometer per uur, in combinatie met heel veel droge naaldbomen, kon de brand zich snel in de wadi verspreiden. “Het was zo gebeurd. Een grote enge vuurzee. Afschuwelijk.” In alle getroffen gebieden is het verhaal hetzelfde: “Dood en verderf. Onze mooie parken en bossen zijn verdwenen.” De omvang van de schade is nog moeilijk in te schatten.

dsc01547

Een week lang waren mensen van het Joods Nationaal Fonds, de politie, Staatsbosbeheer en de brandweer 24/7 bezig om de branden te blussen. Zij kregen daarbij hulp uit onder andere Amerika, Frankrijk, Kroatië, Cyprus, Turkije, Griekenland, Rusland en ook van Jordanië, Egypte en de Palestijnse autoriteiten. “Ellende verbroedert, wat een zegen al die hulp”, zegt Aafke. “Hier in Haifa, een gemengde stad van Joden en Arabieren, werkt ook iedereen samen. De eerste uren werden we in een congrescentrum in de buurt opgevangen. Maar al snel was het centrum leeg, want mensen van alle religies uit de niet getroffen buurten openden hun deuren. Zij zorgden ervoor dat iedereen werd opgevangen. Samen met elkaar en KKL/JNF gaan we ervoor zorgen dat het hier weer groen wordt, hoe sneller hoe beter.”

Woensdag 30 november berichten we meer over de actuele situatie in de parken van het Joods Nationaal Fonds en kunt u een interview lezen met David Brand, Chief Forester – Hoofd van de afdeling Bosbeheer van het Joods Nationaal Fonds. Een eerder gesprek met hem over de toekomst van de bossen in Israel kunt u vinden in ons Experience Magazine (pagina 4 en 5) dat onlangs uitkwam.

Doneer nu voor Israel en help de mensen in nood!

Privacyverklaring