zaterdag 11 juni 2011

Ter nagedachtenis aan Anne Frank, dat ene meisje dat wereldwijd het symbool van onderduiken is geworden, heeft het Joods Nationaal Fonds in 1960 het Anne Frank Memorial Park in Israel aangelegd. Haar vader plantte daar de eerste boom. Het JNF heeft in mei 2011 een bijzonder monument kunnen realiseren in dit park voor het meisje dat Israel nooit mocht zien. In Israel was er nog geen monument voor Anne Frank die haar oorlogservaringen en gevoelens via haar dagboek met ons deelde.

Het eerste Anne Frank monument in Israel

Het JNF is vereerd dat onze organisatie mede dankzij u dit belangrijke monument heeft mogen realiseren zodat de herinnering aan Anne behouden zal blijven voor toekomstige generaties. Het monument is voor nabestaanden, families maar ook voor scholen en jeugdorganisaties een adembenemende gedenkplek geworden in het hart van Israel.

Ontwerper Piet Cohen heeft het ontwerp voor het monument gemaakt; een ruimte, opgetrokken uit roestig staal. Vanuit deze ruimte kijkt de toeschouwer tegen een massieve wand met een gestileerde kastanjeboom waardoorheen je de vrijheid in kunt kijken, terwijl je jezelf beperkt voelt in uitzicht en bewegingsmogelijkheden. Het Anne Frank Monument heeft een verstilde uitstraling en staat in het midden van de natuur op een van de mooiste plekken in het park.

Piet Cohen zat tijdens de Tweede Wereldoorlog zelf ondergedoken bij een gezin in het zuiden van Nederland. De ontwerper kent dus de verstikkingen en beperkingen van het onderduiken, die Anne Frank ook heeft ervaren.  Piet Cohen overleefde zijn onderduikperiode. Anne werd op 4 augustus 1944 weggehaald uit het achterhuis en stierf begin maart

1945 in Bergen-Belsen…om nooit te vergeten.

Officieel2

Kastanje

Privacyverklaring