Joanne’s blog 66

Joanne's blog 66 - Het Familie Landau De Vries Park

Donderdag, 5 december 2024

Joanne's blog

Joanne Nihom - JNF Team

Lieve allemaal,

In onze eerste JNF Experience Krant, die afgelopen Rosh Hasjana uitkwam, stond een interview met onze trouwe donateur Tjitte de Vries over zijn band met Israël.

Hij richtte in 2016 het Familie Landau-de Vries park op: tweeduizend bomen in de woestijn ten noordwesten van Be’er Sheva.

Ik was bij de onthulling van de steen. Het was een bijzondere bijeenkomst met familieleden uit Nederland, Israël en Amerika.

Het is zoals Tjitte toen zei in zijn toespraak: “Het verleden en heden komen hier samen en hopelijk blijft dit park voor de huidige en komende generaties in onze familie een plek ter inspiratie.”

Joanne's blog 66 - Het Familie Landau De Vries Park

Tjitte had een Joodse moeder, Lyia, en een niet-Joodse vader, Gerrit. Omdat Tjitte meer over zijn Joodse kant wilde weten, schreef hij, na jaren intens onderzoek, het boek ‘En toch willen we liever hier blijven’. Het vertelt het verhaal van de familie Landau. Over de tien broers en zusters Landau uit Klodawa, Polen, van wie er voor de oorlog vier in Amsterdam terechtkwamen, onder wie zijn grootvader Philip. Hij richtte samen met zijn broer Abram de Chocolade en Suikerwerkfabriek Gebr. Landau op. Hun oudste broer, Mosiek, werd in 1929 eerste voorzanger in de synagoge aan het Jacob Obrechtplein (nu de Rav Schuster Synagoge).

Tjittes boek gaat over de gelukkige, vooroorlogse tijd in Amsterdam, de afschuwelijke jaren 40-45, de helden die ervoor zorgden dat zijn moeder Lyia en haar zus Rosa konden onderduiken, en mensen met verwoeste levens die na de oorlog toch weer in staat waren verder te gaan.

 

Op de foto van links naar rechts: Tjitte de Vries, Jacob (broer), Menno (neef), 2018.

Joanne's blog 66 - Tjitte de Vries

Treffend zijn de woorden van Tjittes vader bijna aan het eind van het boek:

 

‘… Als we de stamboom van de familie Landau bekijken, dan zien we dat er veel takken zijn afgezaagd. En iedere tak heeft zijn eigen geschiedenis. Maar geen enkele tak is ongeschonden…’

 

Toen ik dat las, dacht ik: De takken zijn weer gaan groeien, de boom heeft niet opgegeven en is doorgegaan.

En de boom blijft doorgaan. Want toen op 7 oktober 2023 de hel losbrak in het zuiden van Israël, wilde Tjitte gelijk iets doen. Hij adopteerde 0,5 hectare van het deels verbrande Kissufim woud, nabij het festivalterrein, zodat het JNF dit zou kunnen herstellen. Ook is hij bezig met een nieuw park, opnieuw op de woestijngrond bij Be’er Sheva, dat hij nog bij leven wil oprichten

Het verleden, het heden en de toekomst ­­– Tjitte en zijn boek, dat ruim 300 illustraties en foto’s bevat, zijn daar een mooi voorbeeld van.

Joanne's blog 66 - Het Familie Landau De Vries Park

Lieve groet en een shabbat met veel shalom, Joanne

Doneer en help bij de brandbestrijding in Noord-Israël

Lees meer nieuws

JNF Nieuws