Interview Arjen Lont

Arjan Lont

Dinsdag, 25 april 2023

546 bomen ter nagedachtenis aan 546 vermoorde Joodse Leeuwarders

‘75 jaar is een bijzondere verjaardag. Het is uniek wat er in zo’n korte tijd bereikt is in Israël. Ik wilde een cadeau geven ter gelegenheid van deze bijzondere mijlpaal en zo kwam ik op het idee om bomen te planten via het JNF.’

Zeven jaar geleden werd de Friese ondernemer Arjen Lont geïnstalleerd als honorair consul van Israël in de noordelijke provincies. Hij vertegenwoordigt Israël in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Een bijzondere functie, want naast Arjen zijn er maar drie andere honorair consuls in Nederland.

Arjan Lont

De liefde van Arjen Lont voor Israël zit diepgeworteld

‘Ik ben Christelijk en vanuit mijn kennis van de Bijbel heb ik veel met het Jodendom. Als ik mijn Bijbel lees dan gaan de teksten alleen maar over Israël. Ik ben begaan met het Joodse volk en het land. In 1990, gelijk na de Golfoorlog, heb ik als een van de eersten het land bezocht als steun aan de bevolking. Ik kom er sindsdien regelmatig, ook zakelijk. Zo was ik bijvoorbeeld nauw betrokken bij de restauratie van de Molen van Montefiore in Jeruzalem.’

Een ere baan

‘We hebben voor Arjen gekozen vanwege zijn liefde voor Israël en het Joodse volk. We kunnen als ambassade niet overal tegelijk zijn. Ik weet zeker dat hij uitstekend werk zal doen,’ zei de toenmalige Israëlische ambassadeur Haim Divon destijds over de benoeming.

Consul word je niet zomaar. Arjen: ‘Je kunt er niet voor solliciteren, je wordt ervoor benaderd en is een onbetaalde functie. Het is netwerken en meehelpen om Israël positief op de kaart te zetten. Dat is dankbaar werk.’

Israël viert dit jaar haar 75-jarig bestaan

Naast netwerken helpt Arjen in Nederland ook mee bij het organiseren van bijzondere avonden voor Israël, zoals volgende maand de viering van de 75ste verjaardag met de Joodse gemeente van Leeuwarden en omstreken.

‘Ik wilde een bijzonder cadeau geven en zo kwam ik op het idee van bomen planten via het JNF. Ik volg en steun de organisatie en ga ook regelmatig naar de bijeenkomsten.

Ongelofelijk dat ze al sinds 1901 bestaan. Sindsdien hebben ze al meer dan 240 miljoen bomen geplant. En het JNF doet meer. Naast de verzorging van de bossen en parken wordt er ook veel onderzoek gedaan.’

Het Leeuwarden Park
Het Leeuwarden Park

Het Leeuwarden Park

In 1986 plantte de Joodse Gemeente van Leeuwarden via het JNF drieduizend bomen in het Leeuwarden Park, onderdeel van het Givat Hamoreh Woud, dat ten noordoosten van de Jizreël Vallei ligt.

‘Het leek me mooi om het bestaande park uit te breiden met 546 bomen. Dit als eerbetoon en ter herinnering aan de Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Leeuwarden werden weggevoerd en vermoord.

Tot 1940 woonden hier zevenhonderd Joodse medebewoners. De oorlog heeft een enorm gat geslagen in hun gemeenschap.

Ik heb toen contact met Vivian Rinat opgenomen, directeur van het JNF. Zij was gelijk enthousiast. De afgelopen maand heb ik, samen met de Joodse gemeente in Leeuwarden, actief gewerkt aan het promoten van deze actie. Is het niet mooi dat we op deze manier de connectie maken tussen Israël, het JNF en zij die de oprichting nooit hebben meegemaakt? Ik wens het land en haar bevolking veel heil en zegen. Het zijn oude woorden met een diepe betekenis.’

Lees meer nieuws

JNF Nieuws

Joanne’s blog 18

... / JNF / Bomen / Joanne’s blog 18 / Donderdag, 7 december 2023Joanne's blog Lieve allemaal, Afgelopen dinsdag was het precies achttien jaar geleden dat ik, samen met mijn hond Donna, naar Israël verhuisde. We gingen wonen in een kibboets vlak bij de Libanese grens. Een half jaar later brak de Tweede Libanonoorlog uit.… Lees verder Joanne’s blog 18

Lees nieuws

Joanne’s blog 17

... / JNF / Bomen / Joanne’s blog 17 / Maandag, 4 december 2023Joanne's blog Lieve allemaal, Nu het staakt-het-vuren in het zuiden is gestopt, betekent dat ook dat het in het noorden weer heel onrustig is. Toch gaat het ‘gewone’ leven door. Dat bleek weer eens te meer toen ik gisteren boodschappen ging doen… Lees verder Joanne’s blog 17

Lees nieuws

Joanne’s blog 16

... / JNF / Bomen / Joanne’s blog 16 / Donderdag, 30 november 2023Joanne's blog Lieve allemaal, Een heldere blauwe hemel en een koude wind. In het noorden van Israël is de winter begonnen. Sinds een paar dagen is het hier, waarschijnlijk vanwege het staakt-het-vuren in het zuiden van het land, redelijk rustig. Maar men… Lees verder Joanne’s blog 16

Lees nieuws

Joanne’s blog 15

... / JNF / Bomen / Joanne’s blog 15 / Dinsdag, 28 november 2023Joanne's blog Lieve allemaal, Dagelijks zit ik aan de televisie gekluisterd. Ik wil weten hoe het is met de vrijgelaten gegijzelden, mensen die ik alleen ken van foto’s, maar met wie ik toch zo’n intense verbondenheid voel. Er is blijdschap als ik… Lees verder Joanne’s blog 15

Lees nieuws