Even voorstellen, Illustrator van onze nieuwe certificaten

Alice Wolff - kunstenares Certificaten 2021

woensdag 3 november 2021

Even voorstellen
illustrator van onze nieuwe certificaten: Alice Wolff

Bomen lopen als een rode draad door haar leven. Grafisch ontwerper en illustrator Alice Wolff was dan ook blij met de vraag van het JNF om nieuwe ontwerpen te maken voor onze boomcertificaten. Haar liefde voor bomen, voor tekenen en voor de natuur van Israël komen zo mooi samen.

Alice Wolff woont en werkt in Amsterdam. In 1998 studeerde ze als grafisch ontwerper af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Later ging ze meer de kant van illustrator op. Sinds een paar jaar werkt ze voor zichzelf.

Alice groeide op met de liefde voor bomen. Haar vader werkte bij Stichting Centrum Hout, een voorlichtingsinstituut. Hij wist alles over bomen en legde bijvoorbeeld architecten uit welke houtsoort het best geschikt was voor bepaalde bouwkundige toepassingen.

Alice Wolff - kunstenares Certificaten 2021

Alice:

“Tijdens onze vele wandelingen vertelde hij me over de bomen die we zagen, zoals hoe oud ze waren. Dat leidde ertoe dat ik al van kinds af aan graag onderwerpen uit de natuur teken, én nog steeds heel graag wandel.”

De liefde voor bomen werd doorgegeven. Haar zoon heet Bo. ‘Soms maken we daar als troetelnaam Boom van. Als baby werd hij rustig als hij naar de blaadjes aan een boom keek. Het zal in zijn genen zitten.’

Alice is een paar keer in Israël geweest, ze heeft er familie wonen. ‘Ik herinner me het picknicken in het park. En de natuur, vooral de overgangen van drogere naar groene stukken. Ook de vele gele bloemenvelden, het beige van het woestijnlandschap en de bergachtige landschappen die in bloei staan.’

Deze herinneringen hielpen bij het ontwerpen van de certificaten. ‘Ik werk op gevoel en ga mee met wat zich aandient. Eerst ben ik op zoek gegaan naar een mooie stijl voor de certificaten; wat maakt een mooi beeld?’ Het Sunny Tree Certificaat, met de sinaasappels en citroenen, en het Love Tree Certificaat met de hartjesboom hebben haar voorkeur.

Dit jaar wilde Alice weer naar Israël, voor het huwelijk van haar neef in november, maar vanwege de covidmaatregelen zal dat niet lukken. Cadeaus voor het aanstaande bruidspaar zijn al wel geregeld: haar moeder heeft het Wedding Tree Certificaat gekocht, en zelf geeft Alice het Love Tree Certificaat, een van haar favorieten.

Geschiedenis JNF-certificaten

De vormgeving van de certificaten die worden uitgegeven bij de aankoop van een boom veranderde gedurende de jaren.

De eerste Nederlandse certificaten werden ontworpen door de Nederlandse kunstschilder, tekenaar en dichter Leo Schatz (1918-2014). Na hem nam grafisch ontwerper Otto Treumann (1919-2001) de ontwerpen voor zijn rekening. Deze waren zo geslaagd en populair dat ze ook door JNF-kantoren in andere landen werden overgenomen. De certificaten die de afgelopen jaren zijn gebruikt, werden ontworpen door de Israëlische kunstenaar Yael Berger. Zij geeft nu het stokje door aan Alice Wolff.

We zijn blij met de resultaten en benieuwd naar de reacties.

Love Tree certificaat
Mazzel tov Tree certificaat

Voor een betere wereld

Wie een boom plant, creëert niet alleen een levende herinnering, maar draagt ook bij aan een schoner milieu. Bomen halen CO2 uit de lucht en slaan het op. Ze geven schaduw en houden water vast. En bomen houden het klimaat koel.

Sinds de start van het JNF in Nederland, in 1902, hebben onze donateurs al vele honderden parken en wouden verwezenlijkt en ontelbare bomen geplant in Israël. Ter nagedachtenis aan geliefden of om een belangrijke gebeurtenis voor eeuwig vast te leggen. Met het planten van een boom wordt Israël groener en leefbaarder gemaakt. Dat is goed voor het land en het milieu en draagt bij aan een betere wereld. Wist je dat Israël het enige land is waar er 100 jaar geleden minder bomen stonden dan nu?

Koop of schenk een boom

Met het schenken van één of meerdere bomen wordt een bijzonder cadeau gegeven. Voor de nieuwe certificaten wordt geen prijsverhoging berekend, maar vanwege de hoge verzendkosten wordt in de toekomst een bijdrage hierin gevraagd. Voor slechts 18 euro per boom ontvang je een certificaat op naam. Je kunt zelf de te vermelden tekst opgeven. Boomcertificaten zijn via de website te bestellen. Mocht je het liever per e-mail of telefonisch doen, dan is dat ook mogelijk. Bij de nota zit een bestelkaartje waarmee je nieuwe bomen kunt bestellen en als je een boom cadeau geeft, krijgt de ontvanger ook zo’n bestelkaartje, zonder dat de prijs genoemd wordt.

Meer weten?

Bekijk hier alle boomcertificaten in onze vernieuwde webshop. Wil je liever een certificaat ter instandhouding van een bestaand park of woud op naam? Dan kan dat hier. Voor vragen: stuur een e-mail naar info@jnf.nl of bel 020-6466477.

Birdy Tree certificaat

Lees meer nieuws

JNF Nieuws

Aangenaam kennis maken: Shirly Smeels – de Haas

... / JNF / Bomen / Aangenaam kennis maken: Shirly Smeels / Dinsdag, 3 mei 2022Aangenaam kennis maken: Shirly Smeels – de Haas Sinds juni 2021 ben ik werkzaam bij het JNF als communicatiespecialist. Ik ben geboren in Jeruzalem en kwam als jong meisje naar Nederland met mijn moeder. Ik ging naar de Joodse scholen… Lees verder Aangenaam kennis maken: Shirly Smeels – de Haas

Lees nieuws

De bloemetjes en de bijtjes

... / JNF / Bomen / De bloemetjes en de bijtjes / Dinsdag, 3 mei 2022De bloemetjes en de bijtjes Een van de belangrijkste diersoorten op aarde is de bij. Naast het maken van honing, bestuiven ze ook nog eens een derde van onze bomen en struiken. Dit maakt ze onmisbaar voor onze planeet waar… Lees verder De bloemetjes en de bijtjes

Lees nieuws

Verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog

... / JNF / Bomen / Verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog / dinsdag, 3 mei 2022Verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog Tijdens de Jom Hasjoa, dat afgelopen week in Israël plaatsvond, en op 4 mei herdenken we alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Onder deze slachtoffers zijn ook Nederlandse verzetshelden. Ter nagedachtenis aan hen zijn een… Lees verder Verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog

Lees nieuws

Nieuw project: Ofakim Community Park

... / JNF / Bomen / Nieuw project: Ofakim Community Park / Dinsdag, 3 mei 2022Nieuw project: Ofakim Community Park Aan de rand van de Negev woestijn, tussen Beer Sheba en Ashkelon, ligt de stad Ofakim. Een immigrantenstad van zo'n 30.000 inwoners. Met de opening van een treinstation in 2015 en de komst van hightech-… Lees verder Nieuw project: Ofakim Community Park

Lees nieuws