Even voorstellen, Illustrator van onze nieuwe certificaten

woensdag 3 november 2021

Even voorstellen
illustrator van onze nieuwe certificaten: Alice Wolff

Bomen lopen als een rode draad door haar leven. Grafisch ontwerper en illustrator Alice Wolff was dan ook blij met de vraag van het JNF om nieuwe ontwerpen te maken voor onze boomcertificaten. Haar liefde voor bomen, voor tekenen en voor de natuur van Israël komen zo mooi samen.

Alice Wolff woont en werkt in Amsterdam. In 1998 studeerde ze als grafisch ontwerper af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Later ging ze meer de kant van illustrator op. Sinds een paar jaar werkt ze voor zichzelf.

Alice groeide op met de liefde voor bomen. Haar vader werkte bij Stichting Centrum Hout, een voorlichtingsinstituut. Hij wist alles over bomen en legde bijvoorbeeld architecten uit welke houtsoort het best geschikt was voor bepaalde bouwkundige toepassingen.

Alice:

“Tijdens onze vele wandelingen vertelde hij me over de bomen die we zagen, zoals hoe oud ze waren. Dat leidde ertoe dat ik al van kinds af aan graag onderwerpen uit de natuur teken, én nog steeds heel graag wandel.”

De liefde voor bomen werd doorgegeven. Haar zoon heet Bo. ‘Soms maken we daar als troetelnaam Boom van. Als baby werd hij rustig als hij naar de blaadjes aan een boom keek. Het zal in zijn genen zitten.’

Alice is een paar keer in Israël geweest, ze heeft er familie wonen. ‘Ik herinner me het picknicken in het park. En de natuur, vooral de overgangen van drogere naar groene stukken. Ook de vele gele bloemenvelden, het beige van het woestijnlandschap en de bergachtige landschappen die in bloei staan.’

Deze herinneringen hielpen bij het ontwerpen van de certificaten. ‘Ik werk op gevoel en ga mee met wat zich aandient. Eerst ben ik op zoek gegaan naar een mooie stijl voor de certificaten; wat maakt een mooi beeld?’ Het Sunny Tree Certificaat, met de sinaasappels en citroenen, en het Love Tree Certificaat met de hartjesboom hebben haar voorkeur.

Dit jaar wilde Alice weer naar Israël, voor het huwelijk van haar neef in november, maar vanwege de covidmaatregelen zal dat niet lukken. Cadeaus voor het aanstaande bruidspaar zijn al wel geregeld: haar moeder heeft het Wedding Tree Certificaat gekocht, en zelf geeft Alice het Love Tree Certificaat, een van haar favorieten.

Geschiedenis JNF-certificaten

De vormgeving van de certificaten die worden uitgegeven bij de aankoop van een boom veranderde gedurende de jaren.

De eerste Nederlandse certificaten werden ontworpen door de Nederlandse kunstschilder, tekenaar en dichter Leo Schatz (1918-2014). Na hem nam grafisch ontwerper Otto Treumann (1919-2001) de ontwerpen voor zijn rekening. Deze waren zo geslaagd en populair dat ze ook door JNF-kantoren in andere landen werden overgenomen. De certificaten die de afgelopen jaren zijn gebruikt, werden ontworpen door de Israëlische kunstenaar Yael Berger. Zij geeft nu het stokje door aan Alice Wolff.

We zijn blij met de resultaten en benieuwd naar de reacties.

Voor een betere wereld

Wie een boom plant, creëert niet alleen een levende herinnering, maar draagt ook bij aan een schoner milieu. Bomen halen CO2 uit de lucht en slaan het op. Ze geven schaduw en houden water vast. En bomen houden het klimaat koel.

Sinds de start van het JNF in Nederland, in 1902, hebben onze donateurs al vele honderden parken en wouden verwezenlijkt en ontelbare bomen geplant in Israël. Ter nagedachtenis aan geliefden of om een belangrijke gebeurtenis voor eeuwig vast te leggen. Met het planten van een boom wordt Israël groener en leefbaarder gemaakt. Dat is goed voor het land en het milieu en draagt bij aan een betere wereld. Wist je dat Israël het enige land is waar er 100 jaar geleden minder bomen stonden dan nu?

Koop of schenk een boom

Met het schenken van één of meerdere bomen wordt een bijzonder cadeau gegeven. Voor de nieuwe certificaten wordt geen prijsverhoging berekend, maar vanwege de hoge verzendkosten wordt in de toekomst een bijdrage hierin gevraagd. Voor slechts 18 euro per boom ontvang je een certificaat op naam. Je kunt zelf de te vermelden tekst opgeven. Boomcertificaten zijn via de website te bestellen. Mocht je het liever per e-mail of telefonisch doen, dan is dat ook mogelijk. Bij de nota zit een bestelkaartje waarmee je nieuwe bomen kunt bestellen en als je een boom cadeau geeft, krijgt de ontvanger ook zo’n bestelkaartje, zonder dat de prijs genoemd wordt.

Meer weten?

Bekijk hier alle boomcertificaten in onze vernieuwde webshop. Wil je liever een certificaat ter instandhouding van een bestaand park of woud op naam? Dan kan dat hier. Voor vragen: stuur een e-mail naar info@jnf.nl of bel 020-6466477.

Lees meer nieuws

JNF Nieuws

De jaarlijkse overstromingen in het zuiden van Israël

... / JNF / Bomen / De jaarlijkse overstromingen in het / donderdag 4 november 2021De jaarlijkse overstromingen in het zuiden van Israël In het afgelopen jaar hebben in de Arava Woestijn, in het zuiden van Israël, enkele grote overstromingen plaatsgevonden. Wij hebben daarvoor om financiële steun gevraagd zodat we de bewoners konden helpen om voorzorgsmaatregelen te treffen… Lees verder De jaarlijkse overstromingen in het zuiden van Israël

Lees nieuws

Vakantie in de Arava

... / JNF / Bomen / Vakantie in de Arava / woensdag 15 september 2021Vakantie in de Arava We gaan ervan uit dat ook in Israël de covid-restricties langzaam maar zeker zullen worden opgeheven. Dat zou betekenen dat we weer snel onze vakantie in Israël kunnen gaan boeken. Hierbij een aantal tips voor een onvergetelijke… Lees verder Vakantie in de Arava

Lees nieuws

Het dadelproject van JSG Maimonides

... / JNF / Bomen / Het dadelproject van JSG Maimonides / dinsdag 14 september 2021Het dadelproject van JSG Maimonides Ieder jaar organiseert de Joodse middelbare school JSG Maimonides in Amsterdam voor leerlingen van de derde klas een onderwijsproject dat met Israël te maken heeft. Gewoonlijk is daar een reis naar Israël aan gekoppeld, maar… Lees verder Het dadelproject van JSG Maimonides

Lees nieuws

Nieuw! JNF-Kindercertificaat

... / JNF / Bomen / Nieuw! JNF-Kindercertificaat / dinsdag 14 september 2021Nieuw! JNF-Kindercertificaat De elfjarige Naama van der Does is de winnaar van onze JNF-tekenwedstrijd! Als prijs hebben wij haar tekening opgemaakt als een echt JNF-certificaat. We hebben het gedrukt in een gelimiteerde oplage van 150 stuks. Uiteraard heeft Naama het eerste certificaat ontvangen.… Lees verder Nieuw! JNF-Kindercertificaat

Lees nieuws