vrijdag 18 mei 2018

Geschreven door Joy Kon

Het JNF viert jaarlijks Sjawoe’ot met een bloemenactie. Waarom worden juist bloemen met het Wekenfeest geassocieerd? 

Sjawoe’ot betekent in het hebreeuws ‘weken’. Sjawoe’ot, wordt zo genoemd omdat het feest 7 weken na Pesach valt. Op Sjawoe’ot vieren we het verkrijgen van de Tora op de berg Sinai. Ten tijde van de eerste en tweede tempel werd de eerste oogst van het land geofferd, dit heet Bikkurim. Tegenwoordig haalt men de eerste oogst van het land binnen en verheugt zich over al het goeds dat het land heeft voortgebracht. Huizen en synagogen worden versierd met lentebloemen, rijpe vruchten worden gegeten en kinderen brengen bloemen rond.

Aan het begin van de 20e eeuw concentreerden de Joodse pioniers in Israel zich op het agrarische aspect van Sjawoe’ot.  Kinderen werden in het wit gekleed met bloemkronen in hun haar. Zij presenteerden Bikkurin (de producten) uit hun dorpen en kibbutzim, begeleid door dans, zang en parades. De geldwaarde van de producten werd aan Keren Kayemeth LeIsrael – Het Joods Nationaal Fonds (JNF) gedoneerd, voor het ontwikkelen van het land.

 

Jeruzalem, 1931. Bikkurim worden naar het hoofdgebouw van het JNF gebracht.
Photo: KKL-JNF Photo Archive

 

Kinderen brengen producten voor Sjawoe’ot 1953.
Foto: KKL-JNF Foto Archive Photo: KKL-JNF Photo Archive

 

Kinderen bij een Sjawoe’ot picknick. Foto: KKL-JNF Foto Archief

 

Kinderen brengen Bikkurim to KKL-JNF in Jeruzalem, 1957. Foto: KKL-JNF Foto Archief

 

Vandaag de dag steunt JNF  de research- en development centra in de Arava. Intensief onderzoek wordt verricht naar het verbeteren van gewassen en het vinden van nieuwe technieken voor duurzame teelt in de woestijn. Met name het duurzaam kweken van bloemen in dit gebied heeft veel positieve resultaten opgeleverd waardoor veel nieuwe bloemenkwekers de stap wagen om zich in de Arava te vestigen.

 

 

 

Privacyverklaring