woensdag 15 mei 2019

Op 2 mei 2019, op Jom Hashoa, de dag waarop Israel en Joodse gemeenten in de hele wereld de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdachten, vond ’s middags de opening plaats van het Sally Noach Park in Haifa. Sally redde tijdens de Shoah honderden Joden en niet-Joden. “Een held. Maar zo zag hij zichzelf niet”, vertelt zijn dochter Irene Hatter. “Hij zei altijd: ‘Ik heb gedaan, wat ik moest doen.’”

“Vrienden, waarvan de ouders door mijn vader zijn gered, kwamen met het idee voor een park in Israel. Iets tastbaars dat zijn naam draagt”, vertelt zijn zoon Jacques Noach. “Ik heb het opgepakt en contact opgenomen met het Joods Nationaal Fonds (JNF). Zij waren direct enthousiast en hebben gezorgd dat het werkelijkheid werd. Vervolgens heb ik een mail gestuurd naar onze familie en vrienden, met een oproep tot een bijdrage.De reacties waren overweldigend. We zitten al op meer dan twaalfhonderd bomen.”


Gerestaureerd gebied

Het Sally Noach Park is onderdeel van een gerestaureerd gebied midden in Haifa. Op 24 november 2016 brak daar een grote brand uit die enige dagen duurde. Het had lang niet geregend, de grond was kurkdroog en er was die dag een extreem harde wind. Het vuur kon zich snel verspreiden. Honderden hectares zijn verbrand. In luttele uren werden sterke, grote, prachtige bomen zwarte, droevige stompjes. Weg was het gebied met de levendige flora en fauna.

 
 
 

De eerste paar maanden na de brand werd niets gedaan, bewust. “We wilden de natuur de tijd geven om te herstellen”, vertelde Hanoch Borger, landbouwdeskundige, destijds. Dagelijks liep hij die eerste maanden door het verbrande gebied. Troosteloos. Tot op een dag, bijna aan het eind van zijn wandeling, hij een vlinder zag vliegen. “Toen wist ik dat de natuur bezig was aan haar herstel.”

Natuurlijk evenwicht

Het was voor het eerst in de geschiedenis van het Israelische forest management dat niet alleen boswachters bij het herstel waren betrokken, maar ook tuinmannen en boomdeskundigen.

Nieuwe stekjes – uit de kwekerijen van het Joods Nationaal Fonds (JNF) – werden geplant, waarbij gekozen werd voor de eik, de pistache en inheemse boomsoorten: bomen die bestand zijn tegen het Israelische klimaat. Die diversiteit is belangrijk, beter voor het natuurlijk evenwicht én om ziektes te voorkomen. Met verschillende soorten is de kans kleiner dat één zieke boom alle andere aansteekt. Voorheen bestond het bos voornamelijk uit naaldbomen. De naaldbomen die de brand hebben overleefd, mochten blijven staan, maar nieuwe bomen van deze soort werden niet meer geplant, omdat ze uiterst brandbaar zijn. Om toekomstige brandhaarden te voorkomen, werden de nieuwe bomen ook verder bij de huizen vandaan geplant. Ook wordt het groen laag gehouden, zodat een eventueel vuur zich niet makkelijk meer zal verspreiden. Nieuwe terrassen zijn gebouwd tegen erosie, alsook nieuwe watervoorzieningen en paden.

Groen

Bijna drie jaar later is er niets meer te zien van die vreselijke brand. Het gebied is een grote groene vlakte geworden, met bloeiende bomen, prachtige struiken, heerlijk ruikende kruidenplanten en mooie wandelpaden.

“Wij zijn de familie Noach zeer dankbaar voor hun initiatief. Het bijzondere verhaal van Sally gaat over dood en leven. Dat het park juist vandaag, op deze herdenkingsdag, is geopend, is symbolisch”, aldus Freddie Rosenberg, directeur van het JNF. “Wat Sally gedaan heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog redde het leven van velen, en daarmee vele generaties. Het gebied hier werd gered, is weer groen, je hoort de vogels fluiten en is er weer volop leven.”

“Een tastbaar en blijvend eerbetoon”, noemt Jacques het park. “Jong en oud kan er gebruik van maken voor wandelingen en andere recreatie. Voor vele generaties zal onze vader op deze manier blijven doorleven.”

Wilt u ook iemand eren of gedenken en lijkt een park in Israel u een mooi idee, neem dan contact met ons op: info@jnf.nl

 

Foto credits: Dennis Zinn

Privacyverklaring