Arava: Isolatie en voedselzekerheid in coronatijd

Donderdag, 02 april 2020

Arava: Isolatie en voedselzekerheid in coronatijd

Het leven in Israël ligt vrijwel plat. De maatregelen tegen het coronavirus worden steeds meer aangescherpt. Per 25 maart 2020 heeft de regering voorlopig een termijn van zeven dagen aangekondigd. Inwoners van Israël mogen in deze periode niet meer dan honderd meter van hun huis gaan, behalve om boodschappen te doen en/of medicijnen te halen.

Hoe is het in de Arava, het gebied dat wij al jarenlang, samen met u, onze trouwe donateurs, steunen? Hoe is het met onze zeven dorpen Idan, Hatzeva, Ein Yahav, Sapir, Tzofar, Tzukim en Paran en al die families waarvan we er velen door de jaren heen goed leerden kennen?

Paran, kinderen op de uitkijk

Mirit Hillman-Konyuk, een trouwe bekende

Mirit is werkzaam voor het gemeentebestuur van de Arava. Voor velen van jullie die onze JNF Experience avonden bezochten een trouwe bekende. Zij verteld over de Arava: Isolatie en voedselzekerheid in coronatijd.

‘In de Arava is het coronavirus nog niet actief. Vaak klagen we dat we zo afgezonderd zijn van de rest van Israël, maar nu is dat een voordeel. Ondanks dat hier nog niets aan de hand is, houden we ons toch strikt aan de regels die de overheid heeft opgelegd. De automatische hekken naar alle dorpen zijn dicht. De zimmeriem (bed & breakfasts) zijn gesloten om geen enkel risico te nemen. Iedereen is thuis. De solidariteit die we hier kennen, is nog sterker geworden. De jongeren zorgen voor de ouderen.

 

We zijn hier zo alert, omdat het virus, als het de Arava bereikt, grote gevolgen heeft. Het zal niet alleen onze landbouw platleggen, de belangrijkste bron van inkomsten hier. Ook de rest van het land zal eronder lijden. Omdat een groot percentage van groenten en fruit geleverd wordt vanuit de Arava. Het internationale handelsverkeer ligt vrijwel plat. Daardoor is de binnenlandse markt nog belangrijker voor ons geworden.

Al jaren hameren we erop hoe belangrijk het is wat wij hier doen: food security (voedselzekerheid) is één van onze sterkste drijfveren. Het is de fysieke en economische toegang tot voldoende voedzame, veilige en geschikte voedingsmiddelen, geproduceerd op een ecologisch duurzame en sociaal rechtvaardige manier. Dit is waar het Yair Research Station – het onderzoekscentrum in de Arava dat het JNF steunt – al jaren de boeren bij helpt.

 

Vanuit de Arava wil ik al onze JNF vrienden groeten. Blijf gezond! We denken aan jullie en hopen jullie snel weer in de Arava te mogen begroeten.’

Lees meer nieuws

JNF Nieuws

Vivian op werkbezoek in Israël – oktober 2022

... / JNF / Bomen / Vivian op werkbezoek in Israël / Donderdag, 17 november 2022Vivian op werkbezoek – oktober 2022 Onze directeur Vivian Rinat was afgelopen maand in Israël. Daar woonde ze de World Leadership Conference van het JNF bij. Die wordt om de twee jaar gehouden met alle 42 JNF kantoren van over… Lees verder Vivian op werkbezoek in Israël – oktober 2022

Lees nieuws

Update project: Hoe gaat het met de jongeren van de Rimon Farm?

... / JNF / Bomen / Update project: Hoe gaat het / Donderdag, 17 november 2022Update project: Hoe gaat het met de jongeren van de Rimon Farm? Afgelopen Pesach is het JNF gestart met geld inzamelen voor het project: 'Samen planten voor een betere toekomst voor de jeugd van Israël'. Het is gericht op risicojongeren,… Lees verder Update project: Hoe gaat het met de jongeren van de Rimon Farm?

Lees nieuws

Een bijzonder huwelijkscadeau

... / JNF / Bomen / Een bijzonder huwelijkscadeau / Donderdag, 10 november 2022Een bijzonder huwelijkscadeau ‘Afgelopen maand was het eindelijk zover. Vorig jaar moesten we onze reis naar Israël vanwege Corona annuleren’, lieten onze trouwe donateurs Jitschak en Ellen Elzas ons weten. ‘De tickets van El Al waren gelukkig nog geldig. Wat was het… Lees verder Een bijzonder huwelijkscadeau

Lees nieuws

Herfst in Israël

... / JNF / Bomen / Herfst in Israël / Donderdag, 29 september 2022Herfst in Israël Nitai Zecharia, onze boswachter in het Ben Shemen Woud, vertelt ons in de video hiernaast over de herfst in Israël. De herfst is in Nederland volop aanwezig. Dat is te merken aan het gure weer en aan de natuur… Lees verder Herfst in Israël

Lees nieuws