vrijdag 9 november 2018

Geschreven door Joy Kon

Reizigers van de JNF Experience reis hebben het bijzondere Mitspe Ramon bezocht. Een plaats die mede met hulp van Nederlandse donateurs bewoonbaar werd gemaakt. Een aangelegd waterreservoir is van zeer grote betekenis voor de pioniers van Mitspe Ramon. De Nederlandse JNF Experience reizigers hebben dat met eigen ogen mogen zien.

Israel bestaat nog steeds voor meer dan de helft uit onvruchtbaar, rotsachtig woestijngebied. Mitspe Ramon ligt midden in de Negev woestijn. De temperatuur kan hier oplopen tot boven de 40 graden! De inwoners hebben het niet makkelijk in dit klimaat en zonder hulp van de mens groeien hier geen vruchtbare teelt. Het JNF spant zich in om het gebied bewoonbaar te maken.

In het verleden waren de inwoners gedwongen om kostbaar ­drinkwater te gebruiken om hun gewassen te bevloeien… een probleem dat we samen met de donateurs van het JNF hebben aanpakt. Om de mensen in Mitspe Ramon te helpen, heeft JNF ­Nederland een uniek waterproject opgezet om de beperkte ­hoeveelheid water uit de omgeving zo goed mogelijk te ­gebruiken. Met het Koning Willem-Alexander Waterproject kon JNF Nederland de droom van de inwoners van Mitspe Ramon laten uitkomen: een groen, vruchtbaar gebied, midden in de woestijn.

Het waterreservoir bleek een schot in de roos. Sindsdien zijn er kilometers plantages van druiven- en olijfboom plantages aangelegd en varen de bewoners van Mitspe Ramon er wel bij.

“Dankzij het JNF heb ik het gevoel dat ik niet alleen ben.” – Eran Raz, een pionier en de eerste wijnboer in dit gebied

“Veertien jaar geleden stond hier geen enkele boom, nu runnen we een olijfboom plantage met zo’n tweeduizend bomen.” – De vrouw van burgemeester Maron

Samen met de bewoners van Mitspe Ramon zorgt het JNF voor een wonder in de droge, warme woestijn. De reizigers van de JNF Experience-Israelreis kunnen u dit navertellen. Te midden van dit bijzondere gebied van wijn- en olijfgaarden hebben zij van een heerlijke lunch genoten.

Nana Winery is van Eran, onze pionier in Mitspe Ramon.

 

 

https://www.instagram.com/p/BpO6QErne76/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=13kf3a5u09kuv

 

Privacyverklaring