Landbouwveld Ramat HaNegev

Van afval naar energie

Draag bij aan dit eerste JNF samenwerkingsproject in Ramat HaNegev, dat landbouwafval verwerkt tot energie, een circulair proces, dat bij succes in heel Israël zal worden uitgerold.

Duurzame landbouw
Met meer dan 270 hectare aan kassen en 880 hectare aan boomgaarden, exporteert Nitzana, een gebied in de westelijke Negev woestijn, jaarlijks 8000 ton cherrytomaten, aubergines en avocado’s. Het levert een enorme bijdrage aan de voedselzekerheid van Israël. Maar dit succesverhaal kent ook een keerzijde.

Het afvalprobleem
Nitzana produceert meer dan 5000 ton organisch afval per jaar uit de kassen. Duizenden kilo’s afval die verspreid en onbehandeld in de open ruimte blijven liggen. De opgestapelde afvalplaatsen vormen een gevaar voor het milieu en trekken diverse plagen aan. De gemeenten in de regio breiden zich uit en het landbouwafval neemt snel toe.

Onze oplossing
Duurzame oplossingen zijn noodzakelijk voor de toekomstige ontwikkeling van de regio. Een unieke groene oplossing is het gebruik van broeikasafval om energie op te wekken bij thermische behandeling (vergassing). Deze duurzame oplossing is uniek in Israël.

Wanneer de proeffase slaagt is het de bedoeling nog eens 8 installaties te bouwen. De 9 installaties zijn in staat tot 8.000 ton afval per jaar te verwerken. Zo wordt het afvalprobleem in Nitzana opgelost.

Help mee!
Help je mee bij ons eerste samenwerkingsproject in Ramat HaNegev? Dit project helpt bewoners en dieren in de woestijn aan een schone omgeving.
Alvast hartelijk dank!

 

Extra informatie:

Milieuvriendelijk afvalverwerkingssysteem

Hila Kaplan, directeur van de regio Ramat HaNegev, woont in Kadesh Barnea, een moshav in Pitchat Nitzana: ‘Kijk om je heen, het is zo’n prachtig gebied met veel landbouw. 80% van de tomatenteelt in Israël komt uit deze streek. Daar zijn we trots op. Maar het zorgt ook voor veel overlast. Nu wordt dat gestort op een plek hier in de buurt, met als gevolg vliegen, stank en ongedierte. De bewoners hebben hier veel last van. We gaan nu beginnen met een proefproject om afval om te zetten in energie. De verwerking van het afval zal biogas produceren voor lokaal gebruik. Het overschot kunnen we verkopen. Het doel is dat deze werkwijze uiteindelijk overal in Israël wordt geïmplementeerd.’

Regio in ontwikkeling
Ramat Hanegev is gelegen in het westelijke deel van de Negev woestijn. De regio ligt 70 km ten zuidwesten van de stad Be’er Sheva, aan de grens met Egypte. De regio is enorm: het beslaat 20% van heel Israël. Het is een regio in ontwikkeling, met nog genoeg ruimte en de gedrevenheid van de mensen die er wonen is aanstekelijk.

Duizenden kilo’s landbouwafval liggen te verrotten in de woestijn.

Duizenden kilo’s landbouwafval liggen te verrotten in de woestijn, slecht voor mens en dier. JNF helpt.

 

Infographic: van afval naar energie

Infographic: van afval naar energie

 

Privacyverklaring