dinsdag 11 juni 2019

Acacia bomen brengen leven in de woestijn

Het is droog in de Arava woestijn, er valt slechts 20 mm water per jaar. Dit maakt het ecologisch systeem in de Arava complex en gevoelig. De acacia speelt hierbij een hoofdrol. Want deze bijzondere boom groeit en gedijt zelfs onder extreme droge omstandigheden en bij temperaturen van 45°C, een temperatuur die in de zomer regelmatig voorkomt in de woestijn.

Deze bomen staan aan de basis van een uniek ecosysteem. Zij leveren niet alleen schaduw voor mens en dier, maar zijn vooral een onmisbare bron van voedsel en habitat voor veel woestijndieren, zoals vogels, insecten, reptielen, hagedissen, gazellen en wolven.

De acacia heeft het echter moeilijk. In afgelopen decennia zijn veel acacia’s verdwenen als gevolg van de klimaatverandering en door het wegpompen van grondwater.

Ecologische noodzaak

De acacia boom is essentieel voor het leven van mens en dier in de Arava. Uw hulp is dus hard nodig. We willen zoveel mogelijk nieuwe acacia’s planten en onderzoek naar deze unieke bomen financieren.

We zijn blij met iedere bijdrage, groot of klein!

Met uw bijdrage kunnen we

  • nieuwe acacia’s planten
  • acacia’s irrigeren en beschermen
  • onderzoek doen naar acacia’s en naar andere met uitsterven bedreigde woestijnbomen
  • educatieve projecten voor schoolkinderen voortzetten rondom het belang en behoud van acacia’s voor de regio

Het JNF is een uniek onderzoeks-programma gestart waarbij onderzoekers, families, schoolkinderen en anderen gezamenlijk de zorg voor de acacia bomen overnemen. Acacia zaden van de sterkste bomen worden één maal per jaar verzameld  op de JNF-kwekerij in Gilat. Na ontkieming worden de zaailingen opnieuw geplant in de Arava, aan de rand van landbouwgrond, dorpen en langs wegen.

Zo zijn er de afgelopen jaren ruim 4000 nieuwe acacia’s geplant: mooi werk, maar we zijn er nog lang niet!

Wat kunt u doen om deze prachtige, nuttige bomen, die zo belangrijk voor de natuur en dieren zijn, te behouden? Adopteer uw eigen acacia! Als u een acacia boom adopteert is dat “for life”.

Privacyverklaring