maandag 13 november 2017

Op 2 november jl. vond in de Hallen in Amsterdam de JNF Experience plaats. Vierhonderd gasten, een aantal sprekers, een muzikale omlijsting, een expositie over 115 jaar JNF en de 250 parken die aangelegd zijn, samen met een heerlijke catering zorgden voor een bijzondere avond.

Professor Dr. Moshe Kon, voorzitter JNF Nederland, Gideon Lustig van de Israelische Ambassade in Den Haag, Professor Dr. Raoul Bino, algemeen directeur van Agrotechonology & Food Sciences Group in Wageningen en Gideon Soesman van GreenSoil Investments, spraken over klimaatverandering, de opwarming van de aarde, de duurzaamheid van landbouw, de toenemende bevolking, het terugdringen van de woestijn en het werk van het JNF daarin. Deze avond was tevens de start van een bijzonder Arava project.

Speciale gast was Mirith Hillman-Konyuk. Zij woont met haar gezin in Idan, één van de zeven dorpen in de Arava die door het JNF wordt ondersteund. Zij deed een oproep voor onderzoek om te zorgen voor een verscheidenheid aan gewassen in de Arava woestijn, zodat het bestaansrecht van de boeren blijvend kan worden gegarandeerd. “Vandaag sta ik hier voor u. Een trotse boerin … mijn droom om te leven in de Arava was mogelijk, is mogelijk en blijft mogelijk dankzij u, de vrienden van het JNF …”


Reacties van bezoekers

Rabbijn Menno ten Brink:

Prachtig om te zien hoe het JNF zich de afgelopen 115 jaar ontwikkeld heeft. Van alleen bomen planten tot een organisatie die op velerlei gebied Israel ontwikkelt tot het land dat het nu is. Mazzeltof JNF met de afgelopen jaren en succes op weg naar een mooie toekomst.

Hellen Guldner:

Een waardig lustrum, een waardig doel: ‘van zand tot land’. Integer en innovatief werk van het JNF.

Hans Ebbe, Vrienden van het JNF:

Een geslaagde, goed georganiseerde avond. Vooral het verhaal van Mirit maakte op indringende wijze duidelijk voor welke uitdagingen de nieuwe pioniers van Israel staan en welke rol het JNF daarin speelt. Hierbij werd ook heel duidelijk dat het in het land, gelukkig, niet alleen draait om het Israelisch-Palestijns conflict. Voor mij is het JNF een middel om mijn steun aan en mijn liefde voor Israel tot uitdrukking te brengen.

Hans Jas:

Een goede JNF avond. Wij waren onder de indruk. Vooral van de aanwezigheid en optreden van Mirit Hillman uit Idan.

Maartje van Wijk:

Het bezoek aan dit evenement was mijn eerste ervaring met het JNF. De sprekers waren erg interessant en ik begrijp door wat zij ons vertelden veel beter de waarde van het werk van het JNF. Ik vond het zeer de moeite waard iets over de uitdagingen en de technologische ontwikkelingen in Israel te horen. De wereld mag daar een voorbeeld aan nemen!

Ruben van Coevorden:

Het JNF heeft vanouds het imago van een idealistische organisatie die als doel heeft Israel tot grotere bloei te brengen, waarbij er speciale aandacht is voor de natuur. Het weer vruchtbaar maken van de woestijn en het aanleggen van parken en bossen is daar het direct zichtbare effect van. De avond in de Hallen was een prachtig voorbeeld van het werk dat het JNF doet en van de projecten waar het gedoneerde geld naar toe gaat. Hier word je heel blij van. Ik heb dan ook met veel plezier mijn donatie gegeven, wetende dat het geld goed terecht komt.

Ineke en Ruud van Ginkel:

Het was een geweldig mooie bijeenkomst waarin de doelstelling van het JNF om Israel verder tot bloei te brengen, volledig tot uiting kwam.

Raymond en Denise Schloss:

We zijn beiden werkzaam in de foodsector, dus de nieuwe ontwikkelingen die het JNF support, steunen wij van harte.

Puck Aronson:

Het was prettig om na afloop het bestuur en andere JNF donateurs informeel te ontmoeten. Mijn ervaring met het JNF is alleen maar positief. In 1980 vierde onze woonplaats Hulst dat het achthonderd jaar geleden was dat ze stadsrechten kreeg. Op initiatief van mijn man en mij is toen het Stad Hulst Park aangelegd, in het noorden van Israel. Bij speciale gelegenheden geef ik nog steeds een boom cadeau in ‘ons bos’. Ik raad iedereen aan elke gelegenheid aan te grijpen om via het JNF iets voor Israel te doen.

Philip en Margreet van Zanen:

Een goed georganiseerde avond met een ontspannen sfeer op een ludieke locatie. Het was fijn om een aantal bekenden te spreken. Het programma was afwisselend en informatief. Voor ons was het hoogtepunt van de avond de speech van Mirit. Wij voelen ons betrokken bij het JNF.

Bloeme Oosting-Vischschoonmaker:

Het was een bijzondere avond, waarbij alle aspecten van het JNF naar voren kwamen. Het verleden, het heden en de toekomst. Belangrijkste boodschap van de avond:  Het JNF staat niet stil en is reuze actief.

Privacyverklaring