dinsdag 30 januari 2018

Op 29 januari jl. vond in Gebouw 055 in Apeldoorn een jubileum de JNF Experience plaats met als titel 70 jaar Israel – 115 jaar JNF. Driehonderdvijftig gasten, een aantal sprekers, een muzikale omlijsting, een expositie over 115 jaar JNF en de 250 parken die aangelegd zijn, samen met een heerlijke catering verzorgd door restaurant H’Baron zorgden opnieuw voor een bijzondere avond.

Directeur Freddie Rosenberg opende de avond, Opperrabbijn B. Jacobs sprak over het Apeldoornsche Bosch, André de Vries over reizen naar Israel en de bijzondere JNF projecten, Professor Dr. Raoul Bino over het komend wereld voedselprobleem en de bijdrage van Israel om dit probleem aan te pakken.

Mirit Hillman sloot de rij gastsprekers. De passie en liefde waarmee zij vertelde over haar Arava woestijn die zij, haar man, tezamen met een hechte groep pioniers, tot leven brengen inspireerde de aanwezigen enorm. Professor Dr. Moshe Kon, voorzitter JNF Nederland sloot de avond en bedankte de aanwezigen. De avond werd muzikaal omlijst door Concertino Voices.

Reacties van bezoekers

Robert Benninga:

Uniek zonder politiek 

Wat een heerlijke avond totaal zonder politiek en volledige focus het geweldige werk van de JNF die de laatste 115 jaar maar liefst 240.000.000 bomen plantte.

Good News from those Jews 

Na Washington DC  en Brussel is Israël het land met verreweg de meeste internationale journalisten, die echter constant en consequent primair focussen op ‘Het Conflict’ i.p.v. op de fenomenale benchmark en bijdrage van Israël via wetenschap, innovatie, start-ups, integratie beleid en zeer zeker via de voedsel industrie, agricultuur, research en watermanagement.

Besef van kracht JNF 

Het JNF toonde opnieuw de zeer succesvolle mix van structuur en cultuur, het rationele en het emotionele, en de schitterende mogelijkheden qua balans tussen mensen, munten en milieu in Israël.
Hartverwarmend hoe zeer vele aanwezigen vanuit hun Christelijke geloof het JNF  en de veilige en heilige staat Israël door dik en dun steunen. En geweldig hoe de altijd fijne lovende woorden vooral ook in daden werden omgezet door terechte royale JNF giften aan dit hoogwaardige instituut.

Geertje Verwoerd:

Ik vond het bijzonder om getuige te zijn van het wonder dat Israël alweer 70 jaar een eigen land heeft. Ik heb genoten van de afwisselende sprekers en prachtige muziek. Ik had het niet graag willen missen. Zo heerlijk om te zien dat God trouw is aan wat Hij heeft beloofd. Dat geeft HOOP voor de toekomst dat ook de andere beloften aan Israël worden vervuld.

Ruud en Ineke van Ginkel:

Het was een fantastische avond met sprekers die op een professionele wijze het werk van het Joods Nationaal Fonds wisten te vertolken. Ook de zang van de Concertino Voices was indrukwekkend. Wij zijn ervan overtuigd dat het verhaal van Mirit over de Arava een diepe indruk heeft achtergelaten bij de driehondervijftig bezoekers. De woestijn zal weer bloeien!

Hanita Valk:

‘Kie adam eetz ha s’de’, dat waren de woorden van Rabbijn Jacobs, hij was een van de sprekers, die nog steeds nagalmen in mijn gedachten. Voor mij is dat de kern van waar deze avond om draaide. De bomen van Israël betekenen Land, Leven, Voedsel en uiteindelijk de Mens die onlosmakelijk verbonden is met het Land. Am Yisrael Chai!

Donald de Leeuw:

Wat hebben wij genoten van de perfect georganiseerde avond. De sfeer was goed, met name de vocalisten waren top. Ze zongen geweldig waardoor je even het gevoel had dat je in Eretz Israël was. Voor herhaling vatbaar.

Johan Roukema, Werkgroep Israël:

Het was goed voor ons als werkgroep om aan deze avond support en veel voorbereidend werk te geven. Het was verheugend dat er zoveel mensen waren en het was weer een goede gelegenheid voor onderlinge kennismaking, een kennismaking met mede-Israël-vrienden.

Margreeth Oldenhuis, voorzitter Werkgroep Israel

Het was een prachtige en mooie avond.  Het was fijn om samen te zijn met zoveel mensen die Israel in hun hart dragen. Ook was het een belangrijke avond: voor een aantal aanwezigen was de informatie over het mooie werk van Joods Nationaal Fonds nieuw. Je kunt wat mij betreft niet genoeg over dat werk horen.

Paul en Gerrie Graham

We hebben genoten. Voor ons was het de eerste keer dat we een JNF avond meemaakten en het was de moeite waard om daar een eindje voor te rijden. ​We vinden het werk van JNF uitermate belangrijk en steunen het van harte. We hebben vooral erg genoten van de zangeressen en de pianist. Prachtig. De avond had voor ons langer mogen duren en het samen zingen van het Israelische volkslied HaTikva was zeer ontroerend.

Nathan F. Zwaaf

Wij waren op de indrukwekkende JNF-avond in Apeldoorn. De presentatie was professioneel, goed georganiseerd en inhoudelijk van groot belang. De muzikale bijdrage van de dames was ontroerend. Mooi gezongen. Wij kijken uit naar een volgende JNF-bijeenkomst.

Groet Jan van ’t Wout

Het JNF kende ik alleen van een boom die we ooit voor ons 25-jarig huwelijksfeest kregen. Het was een bijzondere avond. Wat me vooral trof, waren de sprekers die vertelden over het vele pionierswerk wat is verzet sinds het ontstaan van de staat Israel. Het was een feestelijke avond met diepe indrukken. Temeer omdat mijn vrouw en ik eind februari voor een huwelijksvoltrekking in de Arava woestijn zijn uitgenodigd. We gaan de ontwikkelingen in Idan zelf bekijken en hopen daar Mirit ook te ontmoeten.

Bart Swart

De JNF-avond was voor mij een leerzame en een
gezellige avond. Ik leerde dat Israël de woestijn
gronden terugdringt. Onze God is almachtig.

Philip de Vries

Het was voor mij de eerste keer dat ik een JNF-avond heb meegemaakt. Ik had tevoren ook geen idee wat ik kon verwachten en was aangenaam verrast dat er zoveel belangstelling was. Ik zat naast een echtpaar dat de aankondiging had gelezen in het Reformatorisch Dagblad. Volgens mij was dat een goede zet van de organisatie. De organisatie van de avond was erg goed, van de wegwijzers op het parkeerterrein tot de lekkere hapjes van restaurant
H’Baron. Het programma was erg afwisselend. Mijn hoogtepunt was de film met mij broer Tjitte over het park dat onze familie twee jaar geleden heeft geopend in het zuiden van Israel. Ook was de toespraak van opperrabbijn Jacobs en het filmpje over de ontwikkeling van de Arava indrukwekkend. De toespraak van Mirit Hillman ontroerde. Het onderzoek dat (mede door Wageningen) wordt gedaan om de woestijn leefbaar te maken, zou meer aandacht in Nederland mogen krijgen. Ook de terloopse opmerking dat er zelfs mensen uit Indonesië worden opgeleid is een te onbekend feit.

Fotoimpressie:

 

Uit de toespraak van Freddie Rosenberg:

[ … We vieren dit jaar de 70 ste verjaardag van Israel. De geboorte van Israel in 1948 was in vele opzichten een
wonder …]

[ … In de jaren daarna ontwikkelde Israel zich in hoog tempo. Wonderbaarlijk gezien de grote vijandschap om
haar heen, het gebrek aan kapitaal, grondstoffen, wegen en infrastructuur. Het enige dat de bewoners van het
land hadden, was de wil om te overleven, het land op te bouwen en om Israel te laten bloeien …]

[ … Vandaag is dat kleine landje de bron van kennis, van techniek, van gezondheidszorg en van landbouw.
Een voorbeeld voor de wereld, een wonder …]

[… Dat Israel zich zo snel heeft kunnen ontwikkelen is mede te danken aan de inspanningen van het JNF. In
1901 besloot men onder leiding van Herzl een fonds op te richten om geld in te zamelen om de Joodse pioniers
met eigen handen het land te laten bewerken …]

[ … In 115 jaar JNF zijn meer dan 240 miljoen bomen geplant, vergelijkbaar met het herbebossen van de
gehele provincie Gelderland en Utrecht …]

[ … van een kaalgeslagen land naar een prachtig groen landschap. Israel is het enige land in de wereld waar
meer bossen staan dan honderd jaar geleden …]

 

Privacyverklaring