dinsdag 9 april 2019

Geschreven door Joy Kon

Mirit, een pionier uit de Arava woestijn, stuurde ons deze foto van haar buurtkindjes toe. Er gebeuren een aantal bijzondere dingen op de foto.  Zie jij ze ook?

 

Dit zijn de 5 elementen die deze foto bijzonder maken

1. Watergebrek in de Arava woestijn

De Arava woestijn is het meest dorre gebied in Israel.  Deze woestijn kent geen natuurlijke waterbronnen en ook geen bronnen die eenvoudig toegankelijk zijn. De huishoudens in de woestijn zijn niet aangesloten op het nationale waternet, simpelweg omdat dat te veraf ligt. Het is daarom buitengewoon dat leven in de Arava woestijn mogelijk is.

2. Bijzondere landbouw te midden van de woestijn

Op de foto zijn in de verte kassen te zien waar onder andere watermeloenen, mango’s, druiven, tomaten en paprika’s groeien. Variëteit aan gewassen is van levensbelang omdat ziektes, opwarming van de aarde, langere periodes van droogte en onzekere wereldmarkten een groot risico voor de boeren vormen die veelal dezelfde gewassen telen. Dat dit mogelijk is, komt dankzij het doorzettingsvermogen van de pioniers.

3 Zelfgeplukte watermeloenen

De Arava woestijn ligt onder de Dode Zee. Daarom is het land erg zout. Het is buitengewoon bijzonder dat het de pioniers lukt om zoete, sappige watermeloenen te telen in zo’n zout en dor gebied. De kindjes hebben het voorrecht om net geplukte watermeloenen te eten en niet eerst langs de groenteboer te moeten gaan.  

4 Leven op blote voeten

Veel kinderen in de woestijn lopen op blote voeten. Hun ouders zijn pioniers die geen problemen maar uitdagingen zien en doelgerichte oplossingen bedenken. Als ze geen zin hebben om hun schoenen aan te doen, dan doen ze dat gewoon niet. Sommige ouders doen dat ook niet. Deze kindjes zijn de pioniers van de toekomst!

5 Zij maken de visie van David Ben Gurion waar

Ben Gurion had de visie om heel Israel vruchtbaar te maken. In het noorden is het gelukt. Deze pioniers zijn hard op weg om ook in het zuiden van Israel deze droom waar te maken.

 

 

De opbrengst van de JNF loterij gaat direct naar onderzoek naar het optimaal gebruik van schaarse waterbronnen in de Arava woestijn.
Help deze pioniers en draag bij aan hun missie om met bruikbaar water de woestijn tot bloei te brengen.

 

Bestel hier uw loten

Koop hier uw boom-rood

Koop hier uw boom-blauw

donderdag 11 april 2019

Origineel zijn met Pesach? Van deze heerlijke Charoset met dadels gaan jouw gasten smullen. Be’teavon! (smakelijk eten).

 

Ingrediënten (4 pers.)

  • 2 geschilde appels in kleine stukjes gesneden
  • 2 bananen, in kleine stukjes
  • Sap en geraspte schil van een halve citroen en een halve sinaasappel
  • 15 dadels, ontpit en in stukjes gehakt
  • 50 gram gehakte pistachenoten
  • 50 gram amandelschaafsel
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 dl Pesach/kiddoesjwijn
  • Matzemeel

Bereidingswijze

Meng in een kom de appels, bananen, citroen/sinaasappelsap- en schil, dadels, amandelschaafsel en pistachenoten.
Voeg de kaneel, wijn en het matzemeel aan het mengsel toe en meng goed. Indien nodig kun je het geheel in je keukenmachine op een lage stand fijnmalen.

Wil je jouw Charoset extra bijzonder maken?
Koop dan dadels uit Israel. Wij hebben deze heerlijke dadels in de AH op het Gelderlandplein gespot!

Nederlandse donateurs hebben, met de opbrengsten van onze JNF Loterij, het mogelijk gemaakt dadelpalmen in de woestijn van Israel te planten. Zo nemen we samen stappen om woestijnvorming in Israel tegen te gaan. 

 

Wat betekent deze donatie voor de bewoners?

Wat voorheen een grote wildernis was, is nu een prachtig natuurlijk groene zone  geworden waar de bewoners veel plezier aan beleven! De verkoop van dadels biedt een bron van inkomsten voor de bewoners.

Deze zoete vrucht is daar sinds mensenheugenis te vinden en wordt in de Tora beschreven als een van de 7 heilige vruchten.

donderdag 4 april 2019

Geschreven door Joanne Nihom

Gepensioneerd echtpaar maakt onvergetelijke rondreis door Israël.

Afgelopen maart vond de tweede JNF Israel Experience plaats. Vijfendertig deelnemers, waaronder Gerrie en Sylvia Veffer uit Diemen, reisden door Israel, van noord naar zuid, met bezoeken aan JNF-projecten en ontmoetingen met bewoners van het land.

Sylvia: ‘Via vrienden hoorden we enthousiaste berichten over de JNF-reis die in oktober plaatsvond. Het leek ons interessant om Israel eens op een andere manier te bezoeken. We waren er al een aantal jaren niet meer geweest. Wat was het een fantastische reis, een zeer gemêleerd gezelschap, Joods en niet-Joods, met één gemene deler: een grote affiniteit met Israel.’

 

Eyeopener tijdens de reis was de ontdekking dat het JNF niet alleen bomen plant, maar zoveel meer doet. ‘Het JNF helpt mee met het ontwikkelen van het land, bij de aanleg van waterreservoirs, geeft ondersteuning bij onderzoeken op een veelheid van gebieden en nog veel meer’, vertelt Gerrie

Inmiddels zijn Gerrie en Sylvia alweer een paar weken terug in Nederland: ‘Het was een reis met alleen maar hoogtepunten, iedere dag weer. We vertellen erover aan iedereen die het maar horen wil. Dat er meer in Israel is dan Jeruzalem en het strand van Tel Aviv. Over hoe we geraakt zijn door de passie van de mensen. Dat we avocado’s aten, vers van de boom in kibboets Beth Haemek, over onze ontmoetingen met oud-Nederlanders die er al jaren wonen. Over de Hula Vallei en de bossen van het JNF in de verschillende delen van het land. Maar vooral over onze twee dagen in de Arava woestijn. Over de bevolking daar, de pioniers van deze eeuw. Met heel hun hart zetten zij zich in. Wat een bijzondere mensen. Jong en oud, die vechten voor een bloeiende woestijn, ondersteund door het JNF. Dankzij die unieke samenwerking groeit er in de woestijn, onder erbarmelijke omstandigheden, fruit en groente en het smaakt heerlijk. We bezochten het Centraal Arava Research & Development Station, ondersteund door het JNF, waar ze onder andere onderzoek doen naar de neurologische ziekte ALS. Maar ook naar hoe je optimaal gebruik kunt maken van water en naar hoe de boeren ondersteund kunnen worden. Het ‘Arava verhaal’ is bijna niet te over te brengen. Je moet ernaartoe om het met je eigen ogen te zien. Het is krankzinnig: kilometers lange agrarische gronden, de waterreservoirs, de wijnplantages en dat allemaal in de kurkdroge woestijn. Israel is het land van wonderen, het verhaal van een klein land dat in staat is tot grootse dingen.’

 

Gerrie: ‘Heel bijzonder was ons bezoek in de Arava aan AICAT (Arava International Center for Agricultural Training). Hier komen studenten uit landen als Laos, Vietnam en Nepal naar de Arava om te leren over alle facetten van de landbouw en watermanagement, zodat ze terug in hun eigen land de omstandigheden van hun dorp en stad beter kunnen maken. De meesten spreken geen Engels of Ivriet en er is iemand aanwezig die vertaalt. Ongelofelijk, wat een initiatief. We hielden onze ogen niet droog. Ook het bezoek aan het Vidor Center was indrukwekkend. Daar hoor, leer en lees je alles over het leven in de Arava.’

 

Sylvia is nog helemaal vol van alle indrukken. ‘Het was een intense en goed georganiseerde reis. Van het begin tot het eind. Petje af voor de mensen van het JNF, Freddie Rosenberg en Barbara Flesschedrager. Zij hebben er vijfendertig nieuwe ambassadeurs bij. Enthousiaste mensen die het weer doorvertellen … het is de beste reclame die je maar kunt hebben.’

Beiden zijn het er over eens: ‘Onze Israel-accu is opgeladen. Nu is het belangrijk om dit gevoel vast te houden en ook anderen te enthousiasmeren voor het werk van het JNF. Het lijkt alsof de christelijke wereld actiever is voor het JNF en Israel dan de Joodse gemeenschap. Dat moet veranderen en dat hebben we de medewerkers van het JNF al laten weten. De reis is wel voorbij, maar onze taak zeker niet: we blijven ons inzetten voor deze prachtige organisatie en dit geweldige land. Er zijn meer takken aan de bomen van het JNF: wij gaan ervoor.’

Geschreven door Joanne Nihom.

Privacyverklaring