maandag 2 december 2019

Onze directeur Vivian Rinat wordt regelmatig uitgenodigd om projecten te bezoeken van het Joods Nationaal Fonds (JNF) in Israel en ervaringen uit te wisselen met collega’s van over de hele wereld.

‘Deze keer ontving ik de uitnodiging om de opening bij te wonen van het nieuwe bezoekerscentrum van de Agmon HaChula Vallei, in het noorden van Israel. Het centrum is geheel gefinancierd door donateurs van het JNF in Canada. Initiatiefnemer is de vroegere Canadese premier Steven Harper, een bescheiden man met een groot hart voor Israel. De bouw van het centrum heeft een aantal jaar geduurd, maar het resultaat mag er zijn. Bovendien is het een prachtige en leerzame plek die de moeite waard is om te bezoeken.

Tijdens de openingsdag konden directeuren en vrijwilligers van JNF-kantoren van over de hele wereld een aantal seminars volgen en deelnemen aan verschillende werkgroepen. Mij was gevraagd deel te nemen aan de werkgroep Social Impact Investing. Onder Impact Investing vallen investeringen van beleggers met de intentie positieve impact te genereren. Naast het realiseren van financieel rendement willen de beleggers een waardevolle bijdrage leveren aan een betere wereld. Vaak gaat het om initiatieven die zich richten op de maatschappij of het milieu.

Het JNF is bij uitstek de organisatie die bijdraagt aan het behalen van de duurzame doelen die de Verenigde Naties hebben opgesteld, de zogenaamde Sustainable Development Goals. Enkele vragen die de werkgroep heeft besproken tijdens de openingsdag waren:

  • Wat voor JNF projecten komen in aanmerking voor social investing?
  • Hoe herinvesteren we het financieel rendement?
  • Hoe maken we de impact van een gift of investering op sociaal en/of milieugebied duidelijk en zichtbaar?

Kortom, het waren interessante vragen die we met elkaar deelden, en die mogelijk tot een vervolgafspraak gaan leiden in Nederland. Dan zullen we er samen met het JNF-management, potentiele investeerders, banken en andere geïnteresseerden verder over brainstormen.

Tijdens deze reis waren mijn Scandinavische, Canadese, Mexicaanse en Amerikaanse collega’s voor mij een bron van inspiratie. Het is altijd fijn elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren. We delen onze liefde en passie voor Israel. In ieder land werkt fondsenwerving op een andere manier, en kennis delen is prettig. Het is effectief en bespaart kosten. Zo’n zestig JNF-kantoren over de hele wereld informeren en inspireren Joodse en Christelijke gemeenschappen over het werk en de projecten van het JNF. Dit gebeurt al sinds de oprichting van de organisatie in 1902, en vandaag de dag is dat nog steeds zo. Alleen het fondsenwerven is aan het veranderen: het blauwe JNF-collectebusje heeft plaatsgemaakt voor vaste donaties. De donateurs dragen nog steeds graag bij aan een organisatie die impact creëert. Wij streven allen dezelfde droom na: van Israel een duurzaam land maken voor toekomstige generaties. Ik houd u uiteraard op de hoogte van verdere ontwikkelingen.’

Privacyverklaring