vrijdag 9 november 2018

 

Reizigers van de JNF Experience reis hebben het bijzondere Mitspe Ramon bezocht. Een plaats die mede met hulp van Nederlandse donateurs bewoonbaar werd gemaakt. Een aangelegd waterreservoir is van zeer grote betekenis voor de pioniers van Mitspe Ramon. De Nederlandse JNF Experience reizigers hebben dat met eigen ogen mogen zien.

Israel bestaat nog steeds voor meer dan de helft uit onvruchtbaar, rotsachtig woestijngebied. Mitspe Ramon ligt midden in de Negev woestijn. De temperatuur kan hier oplopen tot boven de 40 graden! De inwoners hebben het niet makkelijk in dit klimaat en zonder hulp van de mens groeien hier geen vruchtbare teelt. Het JNF spant zich in om het gebied bewoonbaar te maken.

In het verleden waren de inwoners gedwongen om kostbaar ­drinkwater te gebruiken om hun gewassen te bevloeien… een probleem dat we samen met de donateurs van het JNF hebben aanpakt! Om de mensen in Mitspe Ramon te helpen, heeft JNF ­Nederland een uniek waterproject opgezet om de beperkte ­hoeveelheid water uit de omgeving zo goed mogelijk te ­gebruiken. Met het Koning Willem-Alexander Waterproject kon JNF Nederland de droom van de inwoners van Mitspe Ramon laten uitkomen: een groen, vruchtbaar gebied, midden in de woestijn!

Het waterreservoir bleek een schot in de roos. Sindsdien zijn er kilometers plantages van druiven- en olijfboom plantages aangelegd en varen de bewoners van Mitspe Ramon er wel bij.

“Dankzij het JNF heb ik het gevoel dat ik niet alleen ben.” – Eran Raz, een pionier en de eerste wijnboer in dit gebied

“Veertien jaar geleden stond hier geen enkele boom, nu runnen we een olijfboom plantage met zo’n tweeduizend bomen.” – De vrouw van burgemeester Maron

Samen met de bewoners van Mitspe Ramon zorgt het JNF voor een wonder in de droge, warme woestijn. De reizigers van de JNF Experience-Israelreis kunnen u dit navertellen. Te midden van dit bijzondere gebied van wijn- en olijfgaarden hebben zij van een heerlijke lunch genoten.

Mitspe Ramon in vogelperspectief.

https://www.instagram.com/p/BpO6QErne76/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=13kf3a5u09kuv

Koop hier uw boom-rood

Koop hier uw boom-blauw

vrijdag 7 september 2018

Geschreven door Joy Kon

Dankzij jullie donaties kon het JNF in 2017 prachtige dadelbomen in de Arava planten waarvan de bewoners nu de vruchten  kunnen plukken. Als dank kreeg het JNF een prachtig kookboek genaamd ARAVA gemaakt door Hedai Offaim waarin een heerlijk Tarte Tatin recept met appels en dadels staat. Uiteraard willen wij dit cadeau met jullie delen. Omdat Rosh Hashana, het Joodse nieuwjaar, appels met honing als symbool heeft, plaatsen wij dit heerlijke recept wat zeker bij een geweldig nieuwjaarsfeestmaal past!

Een variant op de taart die de zusters Tatin per ongeluk 100 jaar geleden hebben uitgevonden. Dadels vervangen de helft van de appels en suiker uit het originele recept.

Ingrediënten

– 12 dadels

– 3 Granny Smit appels

– 50 gr boter

– 4 el suiker

– 500 gr bladerdeeg

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de dadels in de lengte door de helft. Schil en ontpit de appels en deel in 8 stukken.

Smelt de boter in een ovenbestendige brede koekenpan met hoge randen. Strooi de suiker over de boter en zet het vuur laag. Plaats de dadels met de ronde kant naar beneden en de appels in de pan. Zorg dat het fruit mooi om en om in een cirkel wordt geplaatst. Laat de appels en dadels 10 minuten op laag vuur karamelliseren.

Haal de koekenpan van het vuur. Snijd het bladerdeeg in de vorm van de koekenpan en plaats deze op de dadels en appels. Leg het bladerdeeg zo in de pan dat het deeg het gekarameliseerde fruit bedekt en de randen langs de binnenkant van de pan de bodem raken. Plaats de pan in de oven en laat 25 minuten bakken tot het deeg een beetje omhoogkomt en goud kleurt.

Haal de pan uit de oven en plaats omgekeerd een dienbord op de pan. Draai in een keer zowel de pan als het bord om zodat de taart op het bord komt te liggen. Dit moet u doen terwijl de taart nog warm is.

Eet smakelijk!

De foto is gemaakt door Alex Libec

dinsdag 13 maart 2018

Geschreven door: Joanne Nihom

Hoe is het leven in de Arava woestijn in het zuiden van Israel? Hoe gaan de bewoners daar om met de vele uitdagingen? Vol passie vertelt Mirith Hillman-Konyuk haar eigen verhaal op 9 april tijdens de JNF Experience in Katwijk.

Mirith woont samen met haar man Amit en hun twee dochtertjes Bar en Ofri, in Idan, een van de zeven dorpen in de Arava woestijn die door het Joods Nationaal Fonds (JNF) worden ondersteund. Op de afdeling fondsenwerving van de lokale overheid is ze verantwoordelijk voor het contact met het JNF. Daarnaast runt ze met Amit een agrarisch bedrijf waar ze paprika’s en dadels verbouwen.

“De Arava is mijn grote liefde. De eindeloze ruimte, de stilte en vooral de betrokkenheid en inzet van de mensen die er wonen, raken me diep. Onze uitdagingen zijn groot, iedere dag weer. We worden continu op de proef gesteld. Het JNF helpt ons daarbij en is onze trouwste partner. Kom naar Katwijk om mijn verhaal te horen en elkaar de hand te schudden.”

 

Kom ook naar de JNF Experience in Katwijk!

70 jaar Israel, 115 jaar Joods Nationaal Fonds jubileum-experience-avond op 9 april in Katwijk.

U kunt zich hier inschrijven voor de JNF Experience 

 

Niks missen? klik op de blauwe vind ik leuk knop om ons op Facebook te volgen.

donderdag 6 december 2018

Geschreven door Joy Kon

Foto credit: Katka Tsairi

Acacia’s in de Arava bleven groeien onder extreme temperaturen van 45 ° C – de meest extreme temperatuur voor de groei van bomen. Hoe doen ze het en hoe helpt deze kennis bij het aanpakken van klimaatverandering?

Het is tegenwoordig niet makkelijk een boom te zijn. Opwarming van de aarde en de langdurende periodes van droogte zorgen voor moeilijke overlevingsomstandigheden. Tel daar een constante toename van plagen en ziektes bij op en een grimmig beeld ontstaat van boomsoorten die extreme omstandigheden moeten zien te overleven.
Er zijn echter bomen die zelfs in extreme hitte en droge omstandigheden, zoals die in de woestijngebieden van Israël, leven en zelfs gedijen. Uit een nieuwe Israëlische studie is gebleken dat de acacia’s, die in Israel in de Arava groeien, ‘s werelds hoogste zijn. Zij kunnen groeien in de meest extreme hitte en droogte, waaronder de boomgroei ooit is geregistreerd. In feite groeien acacia’s nog beter in de hete, regenvrije woestijnzomer dan in de wintermaanden. Dit onderzoek kan belangrijke informatie verschaffen over hoe om te gaan met het veranderende klimaat.

Gedijen bij 45 ° C
Een van de verwachte effecten van wereldwijde klimaatverandering is alsmaar groeiende woestijnvorming. Dit proces heeft als gevolg dat de voedingszekerheid van miljoenen mensen wordt aangetast. In Israël, dat aan de woestijngrens ligt, worden veel studies gedaan met betrekking tot de omgang van de natuur en gewassen met droogte. Deze studies kunnen van grote betekenis zijn voor de aanpak van de wereldwijde klimaatverandering.

In een onderzoek naar acacia’s werden gedurende drie jaar 10 acacia bomen van de twee meest voorkomende soorten in de Arava onderzocht waar jaarlijks slechts 20-20,7 millimeter neerslag valt. Zowel de dikte van de steel als de waterstroom binnen de boom en de bladeren werden nauwlettend met sensoren en camera’s in de gaten gehouden. De onderzoekers waren compleet verbaasd met de resultaten van de studie. “Toen ik de gegevens kreeg, wist ik zeker dat het een vergissing was”, zegt Dr. Klein. “We kregen precies het tegenovergestelde van wat we dachten – we ontdekten dat de acacia bomen heel actief groeien in de zomer, in het droge seizoen.” De bomen bloeide ook op het hoogtepunt van de woestijnzomer, en de onderzoekers registreerden de groei van de boom zelfs in de dagen dat de temperatuuromstandigheden 45 graden Celsius waren met twee procent vochtigheid. In de winter stopte echter de groei van de bomen. “Een vergelijking met de internationale wetenschappelijke pers heeft aangetoond dat onze metingen de meest extreme resultaten geeft van groeicondities die boomgroei mogelijk maken in termen van hitte en droogte”, zegt Klein.

Koop hier uw bomen

Tropische bomen in de Arava
Zoals eerder opgemerkt, is het groeisucces van acacia bomen in deze studie ook op wereldschaal zeer belangrijk. “Er zijn natuurlijk meer zeer warme en droge plekken op de wereld zoals bijvoorbeeld de Sahara woestijn, maar daar groeien weinig tot geen bomen. De bomen die daar wel zijn groeien bij de warme zomermaanden met hoge temperaturen niet door”, zegt Klein. “Het begrijpen van de mechanismen die de acacia boom helpt bij het overleven in droge omstandigheden is van groots belang voor wetenschappers en besluitvormers”.

De onderzoekers veronderstellen dat het overlevingsgeheim van de acacia’s in de Arava woestijn de verschillende ondergrondse waterreservoirs zijn. Acacia’s worden gekenmerkt door hun buitengewoon lange wortels (tot 10m), waardoor zij waarschijnlijk toegang tot een van deze reservoirs krijgen en het hele jaar door water hebben. Dit vermoeden hebben zij omdat de bomen bijna het hele jaar groen zijn. Bovendien ontdekten de onderzoekers dat de bomen groter worden in de jaren dat de zomer komt na een regenachtige winter met overstromingen, wanneer ondergrondse waterbronnen meer zijn gevuld.

De bevindingen van de studie werpen de vraag op: waarom groeien acacia bomen meer in de zomer dan in de winter, waar ze genieten van gunstiger weersomstandigheden, regen en overstromingen? De onderzoekers speculeren dat het antwoord in het verre verleden van acacia bomen ligt. “De oorsprong van deze bomen ligt in tropisch Afrika, vanwaar ze zich miljoenen jaren geleden hebben verspreid”, zegt Klein. “Als tropische bomen zijn ze genetisch geprogrammeerd om te groeien onder maximale licht- en warmtecondities.”

 

Overstroming in de Arava woestijn oktober 2018

In de volgende fase van de studie proberen de onderzoekers de oorzaak van de verrassende groei te begrijpen. Naast onderzoek naar van het fotosynthese proces in verschillende maanden en hoe diep het water komt, worden de Israëlische acacia bomen ook met die in Zuid-Afrika, waar het klimaat minder extreem is, vergelijken.

“Gezien de klimaatveranderingen die plaatsvinden, is het onderzoek van groot belang”, besluit Klein. De nieuwe studie sluit aan bij andere studies die in zijn laboratorium zijn uitgevoerd en die verband houden met de groei van bomen onder extreme omgevingsomstandigheden van droogte en hitte.

 

Klik hier voor meer informatie over het Arava project

Arava project

Alle foto’s zijn gemaakt door Katka.tsairi@Instagram

Privacyverklaring