vrijdag 28 februari 2020

Onderzoek naar het telen van gewassen in extreem hoge temperaturen en met zeer weinig beschikbaar zoet water is broodnodig in de Arava woestijn. Daarom vroegen wij u ruim een jaar geleden bij te dragen aan de modelboerderij in Paran. Dankzij uw donaties wordt daar nu volop onderzoek gedaan. Een update van dit bijzondere project.

De modelboerderij is voor de groeiende gemeenschap van de Arava van levensbelang. Een grotere variëteit aan gewassen is nodig om beschermd te zijn tegen ziektes, opwarming van de aarde, langere periodes van droogte en onzekere wereldmarkten. Momenteel telen de Arava boeren vooral paprika’s en dadels. Matan Bar is een van de onderzoekers en werkzaam op de modelboerderij. ‘Paran is gekozen omdat het van de zeven dorpen het meest zuidelijk ligt. De klimatologische omstandigheden hier zijn nog extremer dan in de rest van de Arava. IJskoude winters, waarbij het ’s nachts tot onder het nulpunt kan dalen en hete zomers met amper een druppel regen. Wat hier groeit, kan overal in de Arava groeien.’

Onderzoek

Op de modelboerderij wordt onderzocht welke soorten gewassen het best gedijen in de woestijn en welke teeltmethoden het beste resultaat geven. Belangrijk onderdeel van het onderzoek is vaststellen hoe we (brak) water zo effectief mogelijk kunnen gebruiken en de levensvatbaarheid testen van nieuwe gewassen op zilte grond. Om het onderzoek succesvol te laten verlopen, zijn onder andere 200 ‘proef’ fruitbomen geplant.
Het resultaat van dit onderzoek zal leiden tot diversiteit van de landbouw in de woestijn en daarmee een grotere bestaanszekerheid voor de bevolking in de Arava. Matan: ‘We onderzoeken bijvoorbeeld hoe we druiven kunnen telen in de woestijn, maar ook abrikozen, perziken, mango’s en pruimen. Hierdoor kunnen we niet alleen inspelen op de internationale markt, maar ons ook minder kwetsbaar maken, doordat we meer producten produceren in de Arava.’

Met steun van het JNF

Het JNF steunt al jaren de bijzondere gemeenschap in de Arava, het gebied in het uiterste oosten van de Negev woestijn, dat zich uitstrekt van de Dode Zee in het noorden tot Eilat in het zuiden. Het is het meest droge en onvruchtbare deel van de regio. Toen in het kader van het actieplan Negev het hele gebied in kaart werd gebracht en onderzoek naar de ecologische omstandigheden en mogelijkheden, was de conclusie dat dit deel van de woestijn de grootste uitdaging zou gaan vormen. Eigenlijk was het niet geschikt voor bewoning en welke vorm van agrarische ontwikkeling dan ook, met overdag meer dan 40ºC, jaarlijks nauwelijks 5 millimeter regen en rotsachtige gronden. Maar het tegendeel is inmiddels bewezen. 50% van de groenten en fruit die in Israel worden geteeld, komen uit de Arava. Ondanks de barre omstandigheden wonen er nu zo’n negenhonderd families in de Arava, die voedsel produceren waarmee ze niet alleen Israel tot bloei brengen maar hun kennis ook delen met de rest van de wereld.

Privacyverklaring