vrijdag 20 april 2018

 

Hineni

Als je naar een bijeenkomst gaat waar een behoorlijk aantal Joodse gasten verwacht worden is het altijd raak. Je loopt tegen strenge beveiligers aan. We staan voor de deur van kerkelijk centrum Het Anker in de Voorstaat van Katwijk. Er is een feestelijke bijeenkomst van het Joods Nationaal Fonds. We vieren het 70 jarig bestaan van de staat Israël en het 115 jarig bestaan van het Joods Nationaal Fonds. Zoals dat op een feest hoort worden we verwend. Naast enkele boeiende sprekers is er een enthousiast zang en muziekgroepje die vrolijke Israëlische liederen zingen. En we krijgen heerlijke hapjes, verzorgd door het restaurant H’Baron in Amsterdam. Dat is het restaurant waar onlangs een paar keer de ramen zijn ingegooid. We beginnen de avond bij het begin. De directeur van het JNF laat ons beelden zien van de pioniers. ‘Hun kracht was: ze zagen een probleem en pakten het aan’. Niet moeilijk doen dus. Dat is ook de ervaring van de volgende spreker, Professor Raoul Bino uit Wageningen. Hij gaat graag voor zijn werk naar Israël, ‘toponderzoekers zitten samen met de boeren tussen de gewassen, het maakt niet uit, iedereen staat voor hetzelfde’.

Mirit Hillman is een sensatie. Zij is boerin in de woestijn. Ze woont en werkt in de Arava, een woestijngebied in de buurt van de Dode Zee. In de zomer kan de temperatuur er stijgen tot vijftig graden. Ze neemt ons mee in haar familieverhaal. Voor de oorlog emigreerden haar grootouders vanuit Polen naar Israël. Hun familie hebben ze nooit meer terug gezien. Omgekomen. Haar grootouders hebben met hun handen Israël opgebouwd. Evenzo haar ouders. Nu werkt en woont ze zelf met haar man en twee kinderen in het hardste en droogste stuk woestijn. Ze brengen de woestijn in bloei, precies zoals de profeten hebben voorzegd.

Daar sprak ook een van de andere sprekers over. Een bekende van ons. Andre de Vries. Hij is onder de indruk van het feit dat we deze avond als Joden en Christenen samen zijn. ‘We moeten ons daar actief van bewust zijn’. Andre vertelt met enthousiasme over zijn reizen. Hij runt een klein uniek reisbureautje ‘Time- Out Travel’. Om verschillende redenen is het uniek. Er wordt gereisd met kleine groepen. ‘We moeten bij de mensen in huis kunnen komen’. En niet minder uniek, er wordt gespeurd naar de profetische lijnen in de Bijbel. ‘Als we in de Bijbel lezen gaat het vaak of over een ver verleden of over een verre toekomst. Maar als je goed leest en goed kijkt zie je het voor je ogen gebeuren. ‘Zo zegt de Heere: Het volk dat aan het zwaard ontkomen was, heeft genade gevonden in de woestijn…’ (Jeremia 31:2). De profetieën komen uit. Maar God gebruikt daar wel mensen voor. De vraag is, zijn wij bereid  om Zijn wil te doen. Het woord Hineni is niet gevallen, maar ik dacht er wel aan. Het komt tientallen keren voor in de Bijbel. Het betekent: Zie hier ben ik.

 Dit artikel heeft oorspronkelijk in de krant ‘Het Urkerland’ gestaan.
Krijn de Jong

Privacyverklaring