woensdag 7 februari 2018

Door: Joanne Nihom
Me shachor lejarok, van zwart naar groen

Tamar en Ethan wonen, samen met hun twee kinderen van vier en zes, in een van de gebieden in Haifa die het zwaarst getroffen zijn door de brand in november 2016. “Ons huis is gespaard gebleven, maar de hele buurt moest worden geëvacueerd; we hebben een aantal weken bij familie elders in het land doorgebracht. Wat waren we geschrokken van de plotselinge brand. Vooral voor de kinderen was het een traumatische ervaring: de angst, de rook, de sirenes van de brandweer en politie. Ze hebben nog steeds nachtmerries. Ons park is verbrand. Van de ene op de andere dag veranderd in een troosteloze vlakte.”

Esther, Ilan en hun drie jonge kinderen wonen in een ander zwaar getroffen gebied in Haifa. “Iedere dag worden we herinnerd aan die vreselijke branden. De tuin rond ons flatgebouw is verbrand, net als het park waar we de hond uitlaten. Onze kinderen durven er niet meer te spelen. Alles is zwart. Hier en daar staan nog wat verbrande bomen met kale takken. Zelfs nu nog, ruim een jaar later, hoor je ’s nachts een boom omvallen.”

Samen met de gemeente en de specialisten van het Joods Nationaal Fonds (JNF) is een plan bedacht om de getroffen gebieden weer leefbaar te maken en net zo mooi als voor die afschuwelijke brand.“We willen dat doen op een duurzame, ecologische verantwoorde wijze, met zoveel mogelijk natuurlijk herstel”, vertelt boomdeskundige Hanoch Borger. “Verbrande bomen die de brand hebben overleefd, worden bijvoorbeeld niet zomaar omgekapt. Deze bomen krijgen een check of ze echt dood zijn en, zo ja, of ze een gevaar vormen voor de buurt. Dode bomen willen we gebruiken voor terrasvorming tegen erosie en bij het aanleggen van nieuwe paden die ook goed bereikbaar zijn voor de brandweer. Een herstel voor en met de natuur. De schade is groot. We hebben een lange lijst van punten waar we aandacht aan willen besteden. Er zijn bijvoorbeeld ook nieuwe watervoorzieningen nodig. Belangrijk is dat de natuur de tijd krijgt om zichzelf zo veel mogelijk te herstellen, de werkzaamheden zijn dan ook niet gelijk begonnen.”

 

Omdat de meest getroffen gebieden zich bevinden in woonwijken, vinden de gemeente en het JNF het belangrijk dat de bewoners meedenken en beslissen over wat er gaat gebeuren. Ethan: “We zijn blij met de inspraak die we krijgen. Ons park moet weer de fijne plek worden die het was. Met goed begaanbare paden, ook voor ouderen en rolstoelen. Een park voor iedereen: onze ‘eigen tuin’. Het zou geweldig zijn als de nieuwe aanplant zou bestaan uit allerlei soorten fruitbomen, zoals sinaasappel-, citroen- en mandarijnbomen. Ook kruiden als munt en rozemarijn. Zodat ons park niet alleen is om te recreëren, maar ook om er te plukken en te genieten van de heerlijkheden uit de natuur. Nu maar hopen dat er genoeg fondsen worden gevonden om de plannen te realiseren.”

Voor de getroffen families kan het werk niet snel genoeg beginnen: “Hoe eerder we weer van ons park kunnen genieten hoe beter.”

De gemeente Haifa en JNF kunnen de plannen niet alleen bekostigen. Helpt u ons om de bevolking van Haifa hun parken weer terug te geven?

Doneer voor het herstel van de stadsparken

Privacyverklaring