vrijdag 7 september 2018

Dankzij jullie donaties kon het JNF in 2017 prachtige dadelbomen in de Arava planten waarvan de bewoners nu de vruchten  kunnen plukken. Als dank kreeg het JNF een prachtig kookboek genaamd ARAVA gemaakt door Hedai Offaim waarin een heerlijk Tarte Tatin recept met appels en dadels staat. Uiteraard willen wij dit cadeau met jullie delen. Omdat Rosh Hashana, het Joodse nieuwjaar, appels met honing als symbool heeft, plaatsen wij dit heerlijke recept wat zeker bij een geweldig nieuwjaarsfeestmaal past!

Een variant op de taart die de zusters Tatin per ongeluk 100 jaar geleden hebben uitgevonden. Dadels vervangen de helft van de appels en suiker uit het originele recept.

Ingrediënten

– 12 dadels

– 3 Granny Smit appels

– 50 gr boter

– 4 el suiker

– 500 gr bladerdeeg

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de dadels in de lengte door de helft. Schil en ontpit de appels en deel in 8 stukken.

Smelt de boter in een ovenbestendige brede koekenpan met hoge randen. Strooi de suiker over de boter en zet het vuur laag. Plaats de dadels met de ronde kant naar beneden en de appels in de pan. Zorg dat het fruit mooi om en om in een cirkel wordt geplaatst. Laat de appels en dadels 10 minuten op laag vuur karamelliseren.

Haal de koekenpan van het vuur. Snijd het bladerdeeg in de vorm van de koekenpan en plaats deze op de dadels en appels. Leg het bladerdeeg zo in de pan dat het deeg het gekarameliseerde fruit bedekt en de randen langs de binnenkant van de pan de bodem raken. Plaats de pan in de oven en laat 25 minuten bakken tot het deeg een beetje omhoogkomt en goud kleurt.

Haal de pan uit de oven en plaats omgekeerd een dienbord op de pan. Draai in een keer zowel de pan als het bord om zodat de taart op het bord komt te liggen. Dit moet u doen terwijl de taart nog warm is.

Eet smakelijk!

De foto is gemaakt door Alex Libec

Privacyverklaring