donderdag 30 april 2020

De Arava is, net zoals de rest van de wereld, hard geraakt door de coronacrisis. Samen met onze donateurs, waaronder een groep waarmee we in maart naar Israel zouden reizen, proosten we via Zoom op Israel’s 72ste Onafhankelijkheidsdag en staken we de bewoners een hart onder de riem.

Afgelopen woensdag 29 april, op de 72ste verjaardag van de staat Israel, hieven we samen met onze donateurs via Zoom het glas ter ere van deze bijzondere verjaardag. We legden contact met Noa Zer en Mirit Hilman, beide werkzaam op het regiokantoor van de Arava, en stelden hen een aantal vragen.

Noa vertelt: “Het meest getroffen in dit gebied is de landbouw. Dat heeft twee belangrijke oorzaken. Ten eerste is de markt fors gekrompen omdat de mensen minder geld te besteden hebben. Consumenten kopen voornamelijk nog goedkope basisgroenten zoals tomaten, komkommers, kool en ui. Veel van de telers in de Arava echter zijn gespecialiseerd in luxer fruit en groenten, zoals druiven, mango’s, aubergines en honingmeloenen. Ten tweede hebben wettelijke restricties van hogerhand geleid tot de sluiting van hotels, B&B’s en restaurants. Normaal gesproken is dat een belangrijke afzetmarkt voor de telers, nu is die totaal verdampt.
Producten rechtstreeks aan consumenten verkopen, is geen optie, ook al koopt de Israelische consument net als de Nederlanders steeds vaker rechtstreeks van lokale telers. De Arava ligt simpelweg te ver weg van de ‘bewoonde wereld’ en de inwoners van de Arava vormen een te kleine afzetmarkt.

Toch blijven de landbouwers hoop houden. Ze zijn vol goede moed en tonen hun positieve instelling. Zo hebben de telers uit de Arava voor Pesach samen honderdvijftig ton overgebleven groenten gedoneerd aan mensen die dat het hardst nodig hadden.

Een andere klap voor de Arava is dat het toerisme tot totale stilstand is gekomen. Deze bedrijfstak begon juist zo goed te lopen. Ook de bloemensierteelt is ingestort bij het uitblijven van export. Toch bedachten de telers een prachtig idee. Alle telers tezamen hebben van de overgebleven bloemen boeketten gemaakt en uitgedeeld aan overlevenden van de Shoah.

We blijven positief! Bedenk dat we het gewend zijn in isolatie te leven. En we hebben hier de prachtige natuur waar we kunnen uitwaaien zoveel als we willen.”

Hier in Nederland vinden we het vanzelfsprekend en belangrijk solidariteit met onze vrienden in de Arava te tonen. Ter gelegenheid van Pesach hebben we 15.000 euro gedoneerd. De plaatselijke overheid besloot daarvan 2000 mondkapjes te kopen voor vrijwilligers, zodat zij en de mensen die zij helpen – ouderen, kinderen en hulpbehoevenden – beschermd zijn en zich veilig voelen.

Privacyverklaring