dinsdag 11 mei 2021

Het JNF steunt niet alleen projecten in de woestijn, maar ook in Jeruzalem. Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling en restauratie van de tuin van het Natuurhistorisch Museum, mogelijk gemaakt dankzij een donatie van Jetty van der Hoek, een trouwe vriendin van Israel en het JNF. 

Het museum is gehuisvest in een negentiende-eeuwse villa die voorheen diende als residentie van topfunctionarissen in de Ottomaanse periode en tijdens het Britse mandaat. Het museum en de tuin eromheen worden ieder jaar bezocht door duizenden schoolkinderen. De verwaarloosde tuin was slecht toegankelijk en als het regende werden de paden een grote modderpoel. Afgelopen jaar werd de bijzondere tuin geheel gerenoveerd en verfraaid en veel groener gemaakt. Er is nieuwe verlichting, elektra en irrigatie aangelegd, er zijn nieuwe planten en bloemen geplant, paden zijn vernieuwd en de entree is rolstoeltoegankelijk gemaakt.

De museumtuin staat midden in de stad. Iedere ochtend komen schoolklassen van Joodse en Arabische scholen voor educatieve doeleinden naar de tuin, en ‘s middags komen de kinderen met hun ouders. ‘Ik spreek hier nu regelmatig af met vriendinnen en onze kinderen, omdat het zo’n fijne plek is geworden’, vertelt buurtbewoonster Liri. ‘De tuin is makkelijk te betreden met kinderwagens, er is veel schaduw en groen, er zijn bankjes en bijzondere speeltoestellen. De perfecte plek voor verjaardagspartijtjes.’

Sinds kort is de renovatie klaar. Jetty van der Hoek: ‘Daar ben ik zo blij mee. Het geeft grote voldoening. Ik was continu bij het project betrokken en werd regelmatig door de mensen van het JNF op de hoogte gehouden van de stand van zaken. Naar Israel vliegen is nog niet mogelijk door het coronavirus, maar ik hoop dat het dit jaar toch nog lukt. Ik zag net berichten dat Israel waarschijnlijk in juli weer toeristen toelaat onder voorwaarde dat je twee vaccinaties hebt. Ik kan niet wachten. Ik hoop dat we dan alsnog een feestelijke opening van het park kunnen organiseren en ook de plaquette kunnen onthullen waar de namen van mijn pleegouders, mijn broer en mijzelf op staan.’

‘Mijn broer en ik, hij is in 2008 overleden, hebben beiden geen gezin’, vertelt Jetty van der Hoek. ‘We hebben een gemeenschappelijk testament waarin we ons vermogen nalaten aan verschillende organisaties. Het JNF is daar een van. We zijn ermee opgegroeid. Met het blauwe busje natuurlijk, maar onze ouders gaven ook vaak bomen cadeau aan familie en vrienden.

Het idee van mijn broer en mij was om een bos op richten ter nagedachtenis aan mijn pleegfamilie die tijdens de Tweede Wereldoorlog mijn leven heeft gered en aan onszelf.

Mijn executeur-testamentair raadde me aan om een gedeelte van het geld bij leven te geven. Wat bleek dat een goed idee! Ik nam contact op met het JNF en deelde met hen onze wensen. Ze hielpen ons met het uitzoeken van een mooi project. Dat is deze fijne tuin van het Natuurhistorisch Museum in Jeruzalem geworden.”