vrijdag 28 februari 2020

Ben je op vakantie in Israel en heb je even genoeg van sightseeing of op het strand liggen? Ga mountainbiken in de Arava woestijn in zuidelijk Israel. Avontuurlijk, uitdagend, sportief en midden in de natuur. Veel smeren met zonnebrandcrème factor ‘hoog’ en liters water mee.

Fietsen in Israel is de afgelopen twintig jaar enorm populair geworden. Door de verschillende klimaten in het land is het altijd wel ergens lekker fietsweer. Dat maakt Israel een fietsland bij uitstek, zowel voor de amateur als de professional. Bovendien is het een prachtige manier om het land goed te verkennen. In een stad als Tel Aviv is ‘op de fiets’ dan ook helemaal in.
JNF Israel begon vijftien jaar geleden met de aanleg van fietspaden in het hele land. Jaarlijks vinden er grote wedstrijden plaats waar fietsers uit binnen- en buitenland aan meedoen. In 2011 is JNF Israel, in samenwerking met de regionale raad van de Arava woestijn, een fietsproject gestart om het toerisme in het zuiden te ontwikkelen. In dat kader werden vijftien fietsroutes aangelegd.

Timing

Fietsen door de Arava met nog zeeën van ruimte en schone lucht, is een unieke beleving. Het is dé manier om de woestijn te ontdekken met haar steeds veranderende landschappen, kleuren en bijzondere flora en fauna. Een andere wereld, ver weg van de hectiek, de verkeersdrukte en wifi. Let op: vanwege de extreme woestijntemperaturen is timing uiterst belangrijk. In de zomer betekent dat: vroeg uit de veren en genieten van de opkomende zon en het ontwaken van de woestijn. Fiets je liever later op de dag, dan is het verstandig om twee uur na zonsondergang te vertrekken, wanneer de ergste hitte voorbij is. Het mooiste fietsseizoen is tussen Soekot en Pesach, van oktober tot april. Voor op je bucketlist: fietsen bij volle maan, een unieke ervaring.

Een mountainbike is te huur voor een of meerdere dagen, mét helm, waterfleshouder en een plattegrond van de omgeving. Je kunt zelf op pad met duidelijke instructies of, en dat raden we je aan, een tocht maken onder de bezielende leiding van een ervaren gids. Het zijn vaak ‘locals’ die de woestijn door en door kennen.

Extra tip: International Gran Fondo Arava Cycling Festival