maandag 2 december 2019

Wil je even weg uit het drukke leven, naar een plek waar de tijd niet lijkt te bestaan? Laat je verrassen in Klil, in het noorden van Israel.

Het navigatiesysteem werkt slechts tot de ingang van het dorp en daarna niet meer. Het dorp Klil is gelegen in de Galil, even ten oosten van Nahariya, en kent geen straten of huisnummers. Kleurrijke borden wijzen de weg naar de verschillende locaties. Het hoort bij de charme van het dorp dat je een beetje rondzwerft en verdwaalt. De bevolking woont in zelfgebouwde huizen en sommigen, vanwege hun budget, in tenten. Het landschap is ruig, groen en het enige geluid dat je hoort, zijn fluitende vogels en het ruisende hoge gras. Het is een prachtige plek om te dwalen en bijzondere mensen ontmoeten. In Klil geldt Zman Klil (vertaald: de tijd van Klil) oftewel: doe het rustig aan, er is geen enkele haast. Het leven hier gaat een paar versnellingen lager dan in de grote stad. In Klil is het klimaat heerlijk, met uitzicht op zee en altijd een lekker briesje. De verschillende zimmeriem (B&B’s) zijn er voor ieders budget: simpel of wat luxer.

Het dorp werd in 1978 gebouwd als een ecologische nederzetting. Zeven families vestigden zich er. Vandaag de dag is de gemeenschap uitgegroeid tot 150 gezinnen, zo’n 450 volwassenen en kinderen. De bewoners leiden hun eigen leven, maar de gemeenschap is erg hecht. Bij de geboorte van een baby bijvoorbeeld, verzorgen de dorpelingen een maand lang iedere dag warm eten voor de nieuwe moeder en haar gezin.

De families van toen, voornamelijk kunstenaars uit Jerusalem en Tel Aviv, kochten land van Arabieren, Druzen en van het Joods Nationaal Fonds (JNF). Hun droom was een zelfvoorzienende (autarkische) gemeenschap op te richten waar ieder gezin kon leven van de opbrengst van haar eigen ecologische land- en tuinbouw en veeteelt. De ouders van gids Yotam Dehan behoorden tot die eerste groep pioniers. Zijn vader was een jonge kunstenaar uit Jeruzalem, zijn moeder een musicus uit Tel Aviv. ’’Ze waren jong en idealistisch en zagen het als een romantisch avontuur. Maar het was allesbehalve romantisch. Zonder enige ervaring gingen ze aan de slag. Het was hard werken’, vertelt Yotam. “Mijn ouders verbouwden groenten en fruit en we hadden kippen, geiten en schapen.” In 1988 vond in Klil een grote brand plaats: wat in tien jaar was opgebouwd, werd in een paar uur vernietigd. Met de brand ging ook de droom van de bevolking om zelfvoorzienend te zijn, verloren. Geld om alles opnieuw op te bouwen was er niet. Er moest op andere manieren geld verdiend worden, met restaurants, zimmeriem en galeries. Ook is er een geitenboerderij waar kaas gemaakt wordt, een bakkerij en een groentewinkel waar je onbespoten groenten en fruit kunt kopen.

Een aanrader is om je rond te laten leiden door gids Yotam. Hij kent ieder graspietje in de omgeving en vertelt over de bevolking in Klil, hun leven en de flora en fauna.

Voor een bijzondere ervaring is Café Klil de plek. Het is een grote tent met oude Perzische tapijten op de grond, waar je heerlijke vegetarische gerechten kunt eten en kunt genieten van een prachtige ambiance.

Yotam Dehan: 00-972-50-9235674, yotkesh@gmail.com
Café Klil, Klil, 00-972-52-32618989