dinsdag 29 oktober 2019

Israel ligt op de vogeltrekroute van Europa, Azië en Afrika. Zo’n 750 miljoen trekvogels strijken ieder jaar neer in het land voor eten en rust in het voor- en najaar op weg naar warme oorden. In het Hula Park zijn wandelpaden, observatiepunten en telescopen voor het observeren van de duizenden vogels. Het Joods Nationaal Fonds (JNF) speelt hierbij een belangrijke rol.

De Hula Vallei in het noorden van Israel is een must voor natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers, vogelaars en fotografen. Een prachtig stukje natuurgebied, beheerd door het Joods Nationaal Fonds (JNF), gelegen tussen de Golan Hoogte en het Naftali Gebergte. Tot begin jaren vijftig bestond de Hula vallei voornamelijk uit moerasgronden. Het JNF, plaatselijke boeren en natuurliefhebbers maakten het samen tot een prachtig natuurlandschap. De vallei werd drooggelegd, wat extra landbouwgrond opleverde, en fiets- en wandelpaden werden aangelegd. Door de drooglegging was men bang dat de flora en fauna zou verdwijnen, maar het tegengestelde gebeurde. Mensenhanden en moeder natuur zorgden, en zorgen nog steeds, voor een natuurlijk evenwicht. De vogels tieren er wel bij. In totaal zijn er zo’n vijfhonderd verschillende soorten die voor lange of korte duur in dit paradijs verblijven. Ze zijn in te delen in drie categorieën: de blijvers, de logees voor een paar dagen en de overwinteraars. In de vallei is een centrum voor vogelonderzoek waar de vogels onder andere worden geringd. Eén keer per week worden de vogels geteld. Dat gebeurt vlak voor zonsondergang.

Als u in Israel bent of plannen heeft om te gaan, is een bezoek aan dit vogelparadijs een aanrader. Bovendien wordt op 6 november aanstaande een geheel nieuw en schitterend bezoekerscentrum geopend. Bent u geen vogelliefhebber, pas dan op, dat wordt u hier vanzelf. Februari/maart en september/oktober zijn de mooiste maanden om deze plek te bezoeken. U kunt dan met een tractor, die is omgebouwd tot een kleine overdekte tribune, de kraanvogels bekijken. Deze tractor parkeert aan de rand van het meer zodat de tienduizenden kraanvogels goed te zien zijn. De sierlijke, slanke vogels vogels zijn daar inmiddels aan gewend. Ze fladderen overal. Ze zingen, dansen en maken er een feestje van. Mooi weetje: kraanvogels zijn de trouwste dieren op aarde. Een mannetje en een vrouwtje blijven hun leven lang bij elkaar. De kinderen groeien op in het gezin en verlaten hun ouders als ze oud genoeg zijn om letterlijk en figuurlijk uit te vliegen. Het kraanvogelmannetje weet dat hij zijn vrouwtje steeds weer moet veroveren. En een of twee keer per jaar geeft hij haar iets bijzonders. Zoals een takje of zelfs een bloem. Waar vind je zo’n man?