maandag 24 februari 2020

Dit is Leonie Noorlander. Zij is iets heel bijzonders aan het doen voor het JNF. Ze vertrok namelijk op 20 februari jl. voor drie weken namens het JNF op ontdekkingsreis door de Negev en Arava woestijn.

Vrijdag 6 maart

Woensdag 26 februari

Elisha is een oudgediende bij KKL (JNF in Israel) met enorm veel kennis over JNF projecten. In verband met raketaanvallen vanuit de Gazastrook reizen we 2 dagen later dan gepland vanaf Jeruzalem zuidelijk naar Nitsanim. Dat is een tijdelijke nederzetting, gelegen vlakbij de kust ten noorden van de Gazastrook. Het is in 2005 opgericht voor mensen die in 2005 de Gazastrook moesten verlaten toen Israel zich terugtrok uit de Gazastrook. Het is nu vooral een verlaten plek, met nog enkele families die er wonen. Het plan was om van Nitzanim een tijdelijke nederzetting te maken voor een paar jaar en dat het daarna industriegebied zou worden. Dat is nog steeds niet gebeurd omdat er nog families wonen.

Behalve Nitsanim zijn in de buurt nog een aantal dorpjes, die er veel beter uitzien, met parkjes en veel groen. Het valt me op dat er hier veel gedoneerd is door JNF USA.  Zij zijn heel actief in dit gebied en bouwen bijvoorbeeld synagogen en andere gebouwen. Zij zijn vaak als eerste betrokken bij de ontwikkeling van een gebied.

We rijden door naar Netiv Ha’asara, ook een dorpje gelegen ten noorden van Gaza, opgericht in de jaren 80. De ontwikkeling van dit dorpje is in z’n geheel gedaan door KKL-JNF: de (beveiligde) wegen, de huizen, de omheining, waterzuiveringsinstallatie, scholen, land ontwikkeld voor landbouw. De grond is hier erg vruchtbaar dus er kan van alles verbouwd worden. Nu zijn dat vooral zaden en bloemen. Er wonen ongeveer 200 families. Ik spreek een aantal mensen die vertellen dat ze fijn wonen hier: het land is vruchtbaar, fijn klimaat, vlakbij de zee, en de saamhorigheid in dit gebied is wat voor hen heel belangrijk is.

Wat opmerkelijk is is dat je hier een aantal Resilience (veerkracht) centra hebt. Dit zijn instituten die mensen leert om te gaan met trauma’s. Dit is nl. een bevolkt gebied dat soms onophoudend te maken heeft met de dreiging en raketaanvallen vanuit de Gazastrook. Psychologische hulp wordt hier gratis aangeboden. Goed dat dat er is want iedereen die hier woont heeft dat vroeg of laat nodig.

Werk vinden mensen veelal buiten deze nederzetting, in Tel Aviv of Jeruzalem. De mensen reizen op en neer, mits ze zelfstandige zijn.

Wat nodig is hier is om te investeren in onderwijs en in ecologische gebieden voor toerisme. Toeristen komen hiernaartoe uit interesse en vinden het boeiend, en zijn veelal verbaasd door de prachtige omgeving. Er zijn zandduinen, kleine bossen, en het is heel dicht bij de zee. Dit zou ook weer de werkgelegenheid kunnen stimuleren, al blijft het een gebied dat geteisterd wordt door dreiging vanuit de Gazastrook.

We reizen door naar het stadje Sderot, ook een nederzetting in de westelijke Negev. Er is hier veel geïnvesteerd door KKL. JNF Engeland doneerde de beplanting van een rotonde, JNF Duitsland een plein, JNF USA een speeltuin en nu ook nieuwe villa’s. En natuurlijk parken. In Sderot wonen ook veel arme migranten. In het oudere gedeelte van Sderot zie ik veel oude communistisch-achtige gebouwen om mensen te huisvesten, maar er is weinig werkgelegenheid hier.

Soms worden projecten zoals speeltuinen gedoneerd, maar na een aantal jaar zijn die verwaarloosd. Hoe zorgen we dat het JNF investeert in de juiste projecten en dat de projecten goed worden uitgevoerd en onderhouden?

In het nieuwe gedeelte van de stad worden mooie villa’s gebouwd en ook mooie huizen en pleintjes, maar hier komen dan voornamelijk mensen uit regio Tel Aviv naar toe om te wonen omdat het hier goedkoper is en er is veel ruimte. Ik vraag me af: wat heeft de oudere migrantenstroom nodig? Hoe zorg je voor werkgelegenheid?

Je kunt in dit soort migranten omgevingen investeren door je te richten op sociale projecten, zoals goede scholen, of studiebeurzen aan jongeren, onderwijs voor kansarme kinderen, maar ook centra voor psychologische hulp en ontwikkeling, speciaal voor deze regio.

Wat prachtig is deze tijd van het jaar is het Adom Darom Festival (adom betekent rood, darom betekent zuid). De rode anemonen zorgen voor prachtige rode tapijten midden in de woestijn!  Door open ruimtes tussen bomen te laten, schapen en geiten het gras weg te laten eten en de zaadjes te verspreiden komen er ieder jaar meer rode anemonen. Dit trekt veel binnenlands toerisme aan, en de aanleg van wegen, fietspaden, picknick tafels en dergelijke stimuleert het toerisme, zodat deze omgeving ook buiten het seizoen aantrekkelijk is voor mensen uit Jeruzalem bijvoorbeeld, want dat is best dichtbij.

Deze omgeving staat ook goed bekend als een goed mountainbike gebied. Er is hier door KKL-JNF veel geïnvesteerd in het aanleggen en onderhouden van de mountainbike paden, en het er zijn goede fietsverhuur gelegenheden.

maandag 24 februari

Vandaag bezoek ik parken in de buurt van Tel Aviv. Ook daar investeert het JNF heel veel in de groenvoorziening, vooral om de grote stedelijke gebieden heen. In Lod bijvoorbeeld. Dat is een stadje niet ver van het Ben-Gurion vliegveld, waar Arabische en Joodse bevolking samen wonen. Ontwikkeling van dit gebied is juist nodig om ervoor te zorgen dat deze verschillende bevolkingsgroepen elkaar kunnen ontmoeten. Speeltuinen en parken fleuren dit vrij armoedige stadje nog enigszins op.

Ariel Sharon Park

Daarna bezoek ik het Ariel Sharon Park: een stadspark, gebouwd op een stortplaats, wat in eerste instantie een probleem was voor de omgeving, omdat er methaan vrijkwam. Vanaf het park heb je bij helder weer uitzicht over een gebied van Tel Aviv tot aan Jerusalem. Het park is volledig uit gerecycled materiaal opgericht. De ingang van dit park is niet heel makkelijk te vinden, want het is gelegen achter een soort industrie gebied. Kinderen worden hier onderwezen over recycling in het park, maar ik zag ook talloze mooie planten. Het park is nog in ontwikkeling. Aan de kant van Tel Aviv, onderaan de stortplaats, is een heel groot stuk land dat langs een watertje loopt. Het doel is om van dit park 1 groene zone te maken naar de armere buitenwijken van Tel Aviv. Het gedeelte van het park wat al af is ziet er mooi en goed onderhouden uit. KKL (JNF in Israel) ontwikkelt dit gebied samen met de gemeente Tel Aviv.

Rosh Tzippor Birdwatching Center

Ik bezoek ook het Rosh Tzippor Birdwatching Center. Een klein vogelpark, volledig gedoneerd door JNF Australie. Ook dit was vroeger een stortplaats. Het staat aan de rand van een groter JNF park, het veel bekendere HaYarkon Park, bij de Yarkon rivier, die door Tel Aviv loopt.

HaYarkon Park


foto: wiwibloggs.com

Het HaYarkon Park ligt naast het bovengenoemde birdwatching center. Het park is flink gerenoveerd na de traumatische gebeurtenis tijdens de Joodse Olympic Games (Maccabi Spelen). Er vielen toen doden en gewonden toen ze in sterk vervuild water terecht kwamen vanwege de ineenstorting van een brug. Dit water is nu geheel gezuiverd. Ook dit is een groot park met fietspaden, speeltuinen, een dierentuin, sportvelden, wandelpaden en nog veel meer.

Biofilter system pilot in Kfar-Sava

In een nieuw ontwikkelde groene urban zone, ongeveer 30 km ten noorden van Tel Aviv, is in de jaren 50 deze stad ontwikkeld om de vooral jongere families te kunnen huisvesten, waar scholen, speeltuinen en huizen allemaal samen gebouwd worden. Om het water probleem wat door nieuwbouw ontstaat op oorspronkelijke landbouwgrond te kunnen opvangen is dit biofilter gemaakt. De huizen zijn iets hoger gebouwd en daardoor stroomt regenwater naar deze plek toe, waar het langzaam in de grond kan zakken. In de zomer staat het droog en wordt het systeem gebruikt om vervuild grondwater te reinigen. Dat gereinigde water kan weer gebruikt worden om parken te irrigeren. Een relatief makkelijke en niet te dure oplossing, maar het moet wel in de bouwfase worden meegenomen om het goedkoop te kunnen houden. Dit biofilter is gedoneerd door JNF Australie.

Botanical Gardens & Ilanot Forest

De botanicasche tuinen liggen op de route van Haifa naar Tel Aviv, dus dat is makkelijk punt om even te stoppen voor picknick of lunch. Hier zijn allerlei soorten bomen en planten geplant door elkaar heen, ook als een test case hoe ze het doen in dit gebied en om te testen of ze dan in bv de Negev of de Arava ook geplant kunnen worden. De Botanische tuinen zijn  rolstoelvriendelijk. Het grotere Ilanot Forest is dat niet, maar dat is wel weer meer een bos. Sinds een aantal jaren staat er ook een bezoekerscentrum, gedoneerd door JNF Denemarken. Het is ook een educatiecentrum en het wordt veel bezocht door scholen. In het bezoekerscentrum komen rond de 1000 bezoekers per maand, waar een kleine vergoeding voor wordt gevraagd.

Mishmar HaSharon Reservoir

Dit waterreservoir bij het Alexander River Park is gedoneerd door JNF Canada. Dit is een water opvangplek van gezuiverd water dat uit de Alexander rivier komt. Bij overstromingen bijvoorbeeld wordt het water doorgepompt naar andere reservoirs. Het reservoir bevat ongeveer 1 miljoen kubieke water en trekt ook veel vogels (vooral pelikanen) aan vanwege de vele vissen die erin zitten.

Vrijdag 21 februari

Ik doe mijn eerste indrukken van Israel op tijdens een bezoek aan de bruisende Carmel markt in Tel Aviv. Shabbat Shalom!

Donderdag 20 februari

Waarom gaat Leonie voor ons op pad?

Het doel van het JNF Nederland is om zoveel mogelijk duurzame projecten in Israel te realiseren. Daarvoor hebben we niet alleen nieuwe donateurs nodig, maar ook interessante projecten. Daarom willen we onderzoeken hoe we deze groei kunnen realiseren. Bijvoorbeeld, door projecten te selecteren die beantwoorden aan de behoeften van nieuwe doelgroepen; projecten die aansluiten bij de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) om een ​​duurzame wereld tot stand te brengen; projecten, die niet alleen ecologische en sociale impact hebben, maar ook financiële impact. In het kort: projecten die een echt langdurig verschil maken voor de bevolking van een gebied waar donaties nodig zijn om een ​​duurzame Israëlische samenleving te creëren.

Leonie Noorlander vervult deze korte opdracht als onderdeel van haar sabbatical. Zij is werkzaam bij ABNAMRO Bank als transformatiemanager en zal haar consultancy vaardigheden gebruiken om de potentiele projecten te beoordelen en een advies aan JNF te presenteren.

Met haar strategie-adviesachtergrond zal Leonie veldonderzoek doen, gesprekken voeren met lokale beleidsmakers, bewoners, investeerders, onderzoekers, JNF medewerkers in Israel en zich verdiepen in de plaatselijke ontwikkelingen, plannen en voortgang op het gebied van milieubeleid, educatieve projecten, socio-economische ontwikkelingen en natuurbehoud.

Volg Leonie op onze facebookpagina en kijk wat haar bevindingen zijn terwijl ze door Israel toert. Het is voor haar de eerste keer dat zij in Israel is!

Privacyverklaring