donderdag 26 juli 2018
Geschreven door Joy Kon
Foto’s: Marlene Pors

Marlene Pors is 25 jaar en heeft onlangs stage gelopen in Israel. Zij studeert in Wageningen en is bezig met het  afronden van haar master International Land and Watermanagement. Dat gaat onder andere over irrigatie, bodem, landdegradatie en ontwikkelingswerk. Zij vertelt ons over haar ervaringen tijdens haar stage in Israel. 

Waarom een stage in Israel?
“Israël vond ik altijd al een erg interessant land, vooral omdat ik christen ben. Het leek mij mooi om de plaatsen te zien waar Jezus was en waar zo veel bijzondere dingen zijn gebeurd. En nu is het nog steeds een land waar veel gebeurt en waar veel culturen en godsdiensten samenkomen. Een stageperiode van een paar maanden is dan een ideale mogelijkheid om het land beter te leren kennen.”

Marlene regelde via het JNF een stage in de Arava (een woestijnachtig gebied in het zuiden van Israel) waar het JNF onderzoeksprojecten steunt. Daar deed zij onderzoek naar aquaponics, oftewel het combineren van visteelt met landbouw. Bij het onderzoek gebruikte zij restwater van de viskwekerij om planten te irrigeren en te bemesten. “Mijn onderzoek ging over het telen van komkommers. Na drie maanden Israël ben ik heel wat mooie ervaringen rijker. Ik heb aardige mensen leren kennen en goed kennis genomen van de verschillende onderzoeken die in Hatzeva gedaan worden. Tom is intussen meer een vriend geworden dan een stagebegeleider. Heel fijne begeleiding van zijn kant! Ook de aanwezigheid van Tovia was leuk. Met hem kon ik ook nog bij wat andere onderzoeken meekijken, wat erg interessant was. Het was ook leuk dat we bij het onderzoeksstation fruit en groente mee mochten nemen die over was na de onderzoeken.” Tom Groenveld en Tovia Strijker zijn onderzoekers die in de Arava wonen en werken .

Op de foto ziet u dat grondmonsters gewassen worden om de hoeveelheid wortels te meten. De komkommers groeien in perlite; een soort wit zand.

De komkommers knallen de grond uit.

Wat was je indruk van de Arava?
“Wat mooi is om te zien in de Arava is de vallei op de grens met Jordanië. En dan vooral met zonsondergang. Dan worden de bergen van Jordanië mooi verlicht en zie je in de verte de lampjes van de dorpen verschijnen. Door de vallei stroomde zelfs even een rivier, nadat er in april ongewoon veel regen was gevallen.

Ik heb erg genoten van de gastvrijheid van verschillende families in Israël en ook van hun culinaire talenten trouwens. De onderwaterwereld in Eilat was ook een gave ervaring. Een van een heel andere orde was het Holocaust-memorial- wat geweldig indrukwekkend was. Het bestaan van de staat Israël is sowieso bijzonder en het is ook mooi om te zien hoe toegewijd de meeste Israëli’s aan hun land zijn. Op Jom Haätsmaoet (Onafhankelijkheidsdag) wordt dat ook wel duidelijk. Ik was er toen het land 70 jaar werd.”

Hoe kijk je terug op je stage nu je terug bent in Nederland?
“Mijn verblijf heeft mijn blik verbreed op het gebied van uitdagingen in de landbouw en hoe die overwonnen kunnen worden. Door de gesprekken met verschillende mensen daar heb ik ook veel geleerd over de situatie in Israël en over hun leven. Dus al met al een interessante stage, maar ik was ook wel weer blij dat ik na een maand of 3 weer naar huis mocht.”

Heb je nog tips voor een volgende stagiaire?
“Ik vond de warmte wel een tikje vervelend worden, dus ik zou een volgende stagiaire aanraden om, als het mogelijk is, in een ander seizoen te komen. Het is ook zo dat in die regio het teeltseizoen in juni is afgelopen. Dan is er dus niet veel meer te beleven op dat gebied.”

Wat zijn jouw toekomstplannen?
“Die zijn nog niet zo helder. Misschien wil ik ontwikkelingswerk doen (iets in de richting van landbouwverbetering of trainingen) maar tijdens mijn Israël-tijd heb ik ervaren dat ik Nederland en mijn vrienden en familie toch ook wel erg waardeer. Dus misschien blijf ik ook wel in ons kikkerlandje om hier iets in het waterbeheer of in de landbouw te doen.

Ik wil zeker nog wel eens terug naar Israël, en dan vooral naar het noorden van het land in het voorjaar. Dan schijnt de natuur erg mooi te zijn.”

Foto’s die Marlene tijdens haar stage maakte.

Vol enthousiasme aan het werk in het lab Sde Boker

‘s Ochtends vroeg vijf minuutjes lopen vanaf Toms huis leverde Marlene dit uitzicht op.

Home-made yoghurt die Marlene in de woestijn maakte.

Uitgang van het dorp, de woestijn in.

De eigenaren van het logeeradres waar Marlene verbleef hebben haar een goedgevulde ijskast achtergelaten. Gastvrijheid op z’n top.

Foto van orthodoxe mensen die Marlene heeft genomen. Zij kijken naar Jeruzalem vanaf de Olijfberg.

Uitzicht op de Middellandse Zee vanuit de stad Haifa in het noorden van Israel

Dankzij het aanleggen van een druppel irrigatiesysteem groeien er bloemen in de woestijn.

Privacyverklaring