dinsdag 7 augustus 2018

 

Wouden en parken bestonden niet in Israel en in de vorige eeuw was het een land zonder schaduw. In 1904 is het KKL-JNF begonnen met het planten van (olijf)bomen. Deze activiteit markeert het begin van de bebossingsprojecten van KKL-JNF, dat tot op de dag van vandaag doorgaat. Een van de bebossingsprojecten is het Yatir-woud. Een woud dat destijds als onmogelijk werd beschouwd.

Een beetje historie
Men dacht in 1964 dat het vrijwel onmogelijk zou zijn om het Yatir-woud in het warme zuiden van Israel te planten, omdat weinig neerslag en zeer droge gronden een groot obstakel vormden. De gronden waren zo droog, dat het water niet meer in de bodem kon doordringen. JNF heeft het waterdruppel irrigatiesysteem ontwikkeld en het onmogelijke werd mogelijk. Het Yatir woud is uitgegroeid tot de grootste woud van Israel (40.000 dunam). Hiermee veranderde het landschap van de droge Negev volledig in een prachtige groene omgeving. Het woud heeft verder een belangrijke ecologische functie vanwege zijn ligging aan de rand van de Negev woestijn, namelijk het terugdringen van de woestijn en het tegengaan van woestijnvorming.

Need-to-know
Vanwege zijn ligging is het Yatir woud een uitzonderlijke plek waar drie delen van Israel samenkomen, namelijk de Judea-heuvels, de Judea-woestijn en de Negev. Te midden van het Yatir-woud is het fantastische heropende ‘Yatir Forest Center’ (2016).
Het centrum biedt een breed scala aan unieke activiteiten, zoals rondleidingen, excursies en overnachtingsmogelijkheden. Denk hierbij aan fascinerende tochten door het zuiden, de Negev en de woestijn van Judea, professionele begeleiding met groepsactiviteiten en diverse veldactiviteiten. Bovendien is het centrum, dat in de jaren 60 is gebouwd, vanwege de locatie en het uitzicht een attractie voor reizigers.

Relaxtenten in het Yatir Forest Center
foto@Avinoam Nasim

Uitkijkpunt bij het Yatir Forest Center
foto@Avinoam Nasim

Nice-to-know
Yatir wordt in de Bijbel vermeld als een Levitische stad in het deel van het land dat is toegewezen aan de stam Juda: “Alzoo gaven zij den kinderen des priesters Aarons vrijstad… en Livna en haar voorsteden, en Jattir en haar voorsteden…” (Jozua 21: 13-14).
Het Yatir-woud, dat 30000 dunam bedekt, is naar de Levitische stad vernoemd waar de ruïnes binnen te vinden zijn. Deze ruïnes bevatten de overblijfselen van een synagoge die in de vierde eeuw werd opgericht en tot de achtste eeuw bestond. Op de top van de ruïne zijn de overblijfselen van  een structuur waarvan de wanden ongeveer vijf meter dik zijn. De gebouw diende als een fort tijdens de periode van de koningen van Juda. Eromheen zijn ruïnes van grotwoningen te vinden die geheime tunnels en hekken bevatten.

Ruïnes van de oude Levitische stad foto@Stéphanie Gromann

Ruïnes van de oude synagoge
foto@yaacov Skolnik

Leuk om te weten is dat het Yaitr woud sinds 2000 wordt gebruikt als een “geavanceerd” meetstation. Het Yatir onderzoeksstation is de enige ter wereld die in een bos opereert waar slechts 250 mm neerslag per jaar valt (In Nederland ligt het gemiddelde op 790mm). Door dit unicum spelen de bevindingen uit het onderzoek een belangrijk rol bij het begrijpen en ontwikkelen van bossen in droge gebieden.

Yatir Forest Center
foto@Yaacov Shkolnik

Uitzicht bij een bankje
foto@ Yoav Saad

JNF is toonaangevend op dit gebied vanwege zijn intensieve investering in ecologische- en milieuprogramma’s ter bestrijding van woestijnvorming en het herstellen van aangetaste bodems. De ervaring en kennis van technologieën in beheer van bossen, hergebruik van afvalwater en het voorkomen van bodemerosie kunnen als voorbeeld dienen in landen met soortgelijke problemen.

Hoe komt men daar?

Het is aan te raden het KKL-JNF Forest Hotline (Kav LaYaar) voor vertrek te bellen voor eventuele updates en informatie die van belang kunnen zijn. (Bellen vanuit Israel) tel: 1-800-350-550

Er zijn meerdere manieren om naar het Yatir woud te komen. Wij hebben er twee voor u gekozen:

-De schilderachtige route
Een onverharde weg, die geschikt is voor alle soorten voertuigen. Route 6002 draait rechts van de weg die ‘Metar’ aan de andere dorpen verbindt ongeveer zes kilometer van Metar (oostwaarts).

-Vanaf regio Midden Shoket
Vanaf regio midden Shoket naar de Arad kruising (Route 31).Ongeveer twee kilometer na de ingang ‘Hura’,  linksaf slaan, noordwaarts de weg op naar het Yatir woud.
Op de weg naar Arad, in de buurt van Tel Arad, is ook een andere weg die naar het oostelijk deel van het woud gaat.

Schapen genieten van het groen in de omgeving foto@Nira Zadok

Yatir-woud aan de rand van de Negev woestijn foto@kkl-JNF archief

Privacyverklaring