maandag 2 december 2019

De 31-jarige Liri Eitan Drai werkt sinds 2008 bij Keren Kayemeth LeIsrael (KKL/JNF) de moederorganisatie van het Joods Nationaal Fonds (JNF) in Israel. Een inkijkje in haar werk.

‘Toen ik voor het eerst bij Keren Kayameth LeIsrael (KKL/JNF) begon, voelde het meteen als thuis. KKL/JNF is mijn tweede familie.’

‘Nadat ik mijn dienst in het Israelische leger (IDF) beëindigde, ben ik bij KKL/JNF gaan werken. Dat doe ik nog steeds met veel plezier. Gedurende de jaren combineerde ik mijn werk met studeren. Ik behaalde mijn bachelor in Political Science en mijn master in European Studies aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.

Het is fijn om me in te zetten voor een organisatie die niet alleen goed doet voor het land, maar ook haar kennis deelt met de rest van de wereld. Onder meer op het gebied van natuur, bosbeplanting, klimaatverandering en het bestrijden van woestijnvorming.’

Nauwe samenwerking

‘Ik ben bureaudirecteur van de internationale afdeling van KKL/JNF en vanuit die rol verantwoordelijk voor het contact met Nederland en Scandinavië. Wij verlenen service, ondersteunen en adviseren waar nodig. Bijvoorbeeld over de marketing van nieuwe projecten die beschikbaar zijn voor donatie en het bewaken van de voortgang. Ook ontvangen we donateurs, begeleiden we hen naar de projecten en verzorgen we inwijdingsceremonies. Ons werk gaat nog verder. De parken en bossen zijn vaak dag en nacht geopend voor publiek. Dat betekent veel onderhoud en tal van donateurs die hun park of bos willen bezoeken. We vragen hen altijd op tijd contact met ons op te nemen, zodat we het bezoek goed kunnen voorbereiden.’

Trots op JNF-projecten

‘Ik ben me bewust van ons verantwoordelijke werk en besef terdege dat het KKL/JNF niet zonder haar internationale partners kan functioneren.

Nederland heeft een speciale plaats in mijn hart, omdat het zoveel mooie projecten realiseert. Ik noem er twee die me altijd trots maken:

Ter nagedachtenis aan Anne Frank heeft het JNF in 1960 het Anne Frank Memorial Park in Israël aangelegd. Annes vader plantte daar de eerste boom. In mei 2011 realiseerde het JNF een bijzonder monument in dit park voor Anne die Israel nooit heeft mogen zien. Het monument herdenkt Anne en de vele slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op een gevoelige en creatieve manier. Iedereen zou dit project moeten bezoeken. Om zich in de stilte van het park te realiseren hoe kostbaar het leven is.

Het andere project dat me na aan het hart ligt, is het Dimona meer in hartje Negev. Het is vernoemd naar de in 2016 overleden Shimon Peres. Dit prachtige meer, omlijst door een park dat ook goed toegankelijk is voor kinderen met een beperking, veranderde het leven van de bewoners aanzienlijk. Het is een plek waar zij vertoeven en genieten van verkoeling en van het water. Iets wat niet vanzelfsprekend is in de warme en droge woestijn.’

Belangrijke taak

‘Het JNF heeft nu een nieuwe belangrijke taak op zich genomen: een nieuwe brandweerwagen voor het zuiden van het land. Een uniek initiatief waar we trots op zijn en dat wederom laat zien hoe betrokken onze Nederlandse donateurs zijn bij Israel en het belangrijke werk van KKL/JNF. Veel dank voor uw nooit aflatende hulp. Ik weet niet hoe Israel eruit zou zien zonder JNF en haar vele trouwe donateurs.’

Privacyverklaring