maandag 25 juni 2018

Geschreven door: Joanne Nihom
Fotos@ Hillel Yaffe Medical Center

Afgelopen week werd in het Hillel Yaffe Medical Center, in Hadera, halverwege Haifa en Tel Aviv, een prachtige therapeutische ontspanningstuin geopend, bestemd voor de kraamafdeling. De tuin is gedoneerd door het Joods Nationaal Fonds (JNF), dankzij de steun van vele donateurs.

De ontspanningstuin is bedoeld voor vrouwen die na de bevalling nog even in het ziekenhuis verblijven. Het ontwerp is van de architecten Zvika Kanoniche en Paz Tal Or, beiden gespecialiseerd in het ontwerpen van therapeutische tuinen voor ziekenhuizen en inrichtingen.

Het idee voor een ​​therapeutische tuin ontstond tijdens de uitgebreide renovatie van de kraamafdeling van het ziekenhuis. Het concept is niet nieuw en bestaat zowel binnen als buiten Israel. Maar het is voor het eerst in de wereld dat een dergelijke tuin is aangelegd als aanvulling op de kraamafdeling van een ziekenhuis.

“Het was belangrijk een ruimte te creëren waar de nieuwe moeders rustig kunnen zitten. Zo kwamen we het op idee van een buitenruimte in de frisse lucht. Bij het plannen ervan hebben we nauw samengewerkt met de staf van onze kraamafdeling, JNF Nederland en de architecten”, aldus professor Moti Hallak, directeur van de afdeling verloskunde en gynaecologie. “Het moest een schaduwrijke plek zijn en niet te warm. Ook was het belangrijk dat het een gesloten binnenplaats zou zijn, alleen toegankelijk voor de nieuwe moeders en vaders, en vlak bij de kraamafdeling.”

Tijdens de voorbereidingen is ook gesproken met zwangere vrouwen om te peilen wat zij belangrijk vonden. “Een besloten ruimte, krukjes voor de voeten en verschillende zithoekjes waren hun belangrijkste wensen”, aldus Tal Or. Zoals een van de vrouwen zei: “Na een bevalling voel je je niet op je mooist en om dan in een ruimte te zitten waar iedereen je ziet, dat is niet prettig. Hier, in deze rustgevende tuin, ben je alleen met andere moeders en vaders en is er niemand die op je let.”

Het JNF en groen

Bij de opening waren professor dr. Moshe Kon, voorzitter van het JNF-bestuur, en JNF-directeur Freddie Rosenberg aanwezig. Kon: ”Het is belangrijk dat patiënten niet alleen in de steriele omgeving van het ziekenhuis verkeren, maar ook de mogelijkheid hebben om naar buiten te gaan en te zitten of lopen in een prettige, groene omgeving. Gebleken is dat dat helpt bij het genezingsproces.” Het leveren van bijdragen aan de gemeenschap en het creëren van groen hoort bij de taken van het JNF. “Deze tuin is hier een mooi voorbeeld van”, aldus Rosenberg. Ook waren er een groot aantal enthousiaste oud-Nederlanders bij de opening aanwezig. Iedereen was het erover eens dat de tuin een prachtig initiatief van het JNF is. Er was ook een mooi nieuwtje. Die ochtend bleek een kindje geboren te zijn van oorspronkelijk uit Nederland afkomstige ouders.

  

Paradijselijk

De paradijselijke tuin heeft paden van kiezelsteen om de voeten te masseren en een vijver om de voeten in te laten dobberen. Er is een kruidentuin, er zijn fruitbomen, tropische en geurige klimplanten die vlinders en vogels aantrekken, en planten met bloemen die het grootste gedeeltevan het jaar bloeien. Overal zijn hoekjes met comfortabele bankjes en stoelen. Er is een gedeeltelijke overkapping tegen de zon en een watermistsysteem voor afkoeling. Bijzonder detail: dit systeem is er gekomen met toestemming van het ministerie van Gezondheid in verband met gevaar voor legionella. Alles is erop gericht om het voor de moeder zo prettig mogelijk te maken en om haar tot rust te laten komen, voordat zij naar de hectiek van thuis terugkeert.

 

Als een geboorte

Voor de architecten was de totstandkoming van de tuin als de geboorte van hun eigen kind. “Een prachtig proces waarin we met alle betrokken partijen rekening hebben gehouden en continu in gesprek waren. Voor ons was het belangrijk om de tuin ook symboliek mee te geven, zoals elementen uit het leven en de verbinding met het moment net voor de bevalling.”

De tuin heeft dan ook de vorm van een zwangere buik en de vijver symboliseert het water in de baarmoeder. De geuren en het groen staan voor leven. “Psychologisch is een vrouw net na de geboorte sterk verbonden met de natuur, deze tuin is daar een prachtige plek voor.”

Privacyverklaring