maandag 1 februari 2021

Zijn naam staat tussen grote namen als Lord Balfour, Sir Winston Churchill, Franklin Delano Roosevelt, Dwight D. Eisenhower, Professor Zvi Shapira, David Wolfsohn en Moses Montefiore. Afgelopen november werd Mels Sluyser 90 jaar en kreeg hij van zijn echtgenote een inschrijving in het Gouden Boek van het JNF cadeau.

Het Gouden Boek is een ereregister waarin mensen al ruim honderd jaar hun familie en dierbaren laten inschrijven in verbondenheid met Israel en het JNF. Het eerste deel van het Gouden Boek bevat 10.000 namen van mensen die het JNF hebben geholpen om het land groen en leefbaar te maken. Tot op heden bestaan er meer dan 20 Gouden Boeken, met elk tussen de 5000 en 10.000 namen. Er is een geautomatiseerde database zodat je makkelijk de namen kunnen vinden van diegenen die zijn ingeschreven in de boeken. De unieke ereboeken bevinden zich in het hoofdkantoor van KKL/JNF in Jeruzalem.

Een vermelding in het Gouden Boek is een teken van waardering en dankbaarheid en wordt vaak geschonken door familie of vrienden die hun dierbaren op een bijzondere manier willen vereeuwigen. Voor een donatie van €500,- wordt de vermelding bijgeschreven. Met deze donaties kan het JNF weer nieuwe projecten financieren. Degene die wordt bijgeschreven in het Boek krijgt daarvan een prachtig certificaat.

De eerste naam in het allereerste Gouden Boek is die van professor Zvi Hermann Shapira, een Russische wiskundige en Zionist. Hij kwam ooit met het idee om het KKL/JNF op te richten. De tweede persoon die is ingeschreven, is niemand minder dan Theodor Herzl, de grondlegger van het moderne Zionisme.

Helen Sluyser: ‘Zoekend naar een bijzonder cadeau voor mijn man hoorde ik via een kennis over wat het JNF allemaal doet voor Israel. Een boom leek me een prachtig cadeau, omdat Mels altijd sterk is verbonden met het land. Toen ik hierover informatie zocht, las ik over de mogelijkheid om iemand te laten inschrijven in het Gouden Boek. Dat leek me een nóg mooier cadeau. De oorkonde, een met de hand gekalligrafeerd certificaat, hangt in zijn werkkamer en hij is er enorm trots op.’

Mels Sluyser: ‘Als ik naar de oorkonde kijk, gaan mijn gedachten terug naar lang geleden, toen ik als wetenschapper in Israel werkte bij het Weizmann Instituut in Rehovot. Later, tot aan mijn pensioen, was ik hoofd van de afdeling Tumorbiologie op het Nederlands Kankerinstituut. Ik ben nog altijd wetenschappelijk actief als hoofdredacteur van een internationaal vaktijdschrift op kankergebied. Daarnaast schilder ik Joodse taferelen die de sfeer weergeven van de gein en weemoed van het vooroorlogse Mokum. Ik vind het geweldig om op mijn zeer oude dag via de inschrijving in het Gouden Boek een bijdrage te leveren aan de toekomst van ons aller “jonge” Israel.’

Wilt u ook een speciaal persoon uit uw omgeving eren met een vermelding in het Gouden Boek?  Neemt u dan contact op met Barbara Flesschedrager via 020-6466477 of barbara@jnf.nl.