donderdag 3 mei 2018

Door: Joanne Nihom

Onze bezoekers aan de JNF Experience waren erg enthousiast over de projecten die JNF in de Arava ondersteunt. Mede hierdoor reizen veel Nederlandse donateurs naar de Arava om de projecten met eigen ogen te bekijken. Mirit, onze trotse boerin uit de Arava geeft de bezoekers een rondleiding. In de komende dagen zullen wij ervaringen van hen met u delen. 

Vanuit de bewoonde wereld rijdt u, langs de Dode Zee, de Arava-woestijn in. Felle zon, een briesje, de gele, witte, crèmige soms rode kleur van het zand tegen een strakblauwe lucht, bedoeïen-dorpen, veel palmbomen, bergen en lang uitgestrekte vlaktes. Stilte. Vooral stilte. Een andere wereld. Onthaasten. Hier en daar is het groen. In deze magisch grillige omgeving wordt het onmogelijke mogelijk gemaakt. De dorpen Idan, Hatzeva, Eih Yahav, Sapir, Tsofar, Zuqim en Paran bepalen er het landschap. Hier wonen negenhonderd families. Gemotiveerde idealisten die dagelijks de strijd aangaan met de vele uitdagingen van een leven in de woestijn, waarbij de langdurige financiële ondersteuning komt van het Joods Nationaal Fonds (JNF). Schaarste krijgt hier bij twaalf millimeter regen per jaar een geheel andere betekenis. De families voorzien in hun levensonderhoud door de productie van onder andere aubergines, meloenen, paprika’s, tomaten en dadels. Zij maken gebruik van gerecycled water, zonne-energie en natuurlijke compost-technieken. Ook het toerisme heeft in de vorm van Home Cooking (restaurants waar u bij een familie thuis eet) en zimmeriem (bed & breakfast) in de dorpen zijn intrede gedaan.

Met eigen ogen gezien

Door de JNF Experience in Apeldoorn waren we nieuwsgierig geworden hoe het echt is in de Arava. We hebben het nu met eigen ogen gezien. Mirith was onze gids, dat was een bijzondere ervaring, waardoor we een goede indruk kregen van het leven in een zo droge woestijn. Wat is de plaatselijke bevolking gemotiveerd om steeds weer nieuwe producten te vinden en de juiste manier om die te kweken onder uitdagende omstandigheden. We zagen een aantal bijzondere resultaten: mooie en gezonde vruchten en groenten. Ook bezochten we AICAT, het opleidingscentrum voor studenten uit ontwikkelingslanden. De school is een zegen voor zowel de studenten als de boeren van de Arava. We werden diep geraakt door het enthousiasme van de studenten. Gaat u naar Israel, dan raden we u aan de Arava in uw programma op te nemen.
Jan en Loes van ’t Wout uit Epe 

Een typisch stukje Israelisch vernuft

Wat was het een prachtige tocht door de Arava woestijn. Het maakte ons stil. Wij bezochten het Vidor centrum waar getoond wordt hoe de bevolking in de Arava leeft. Ook bezochten we het Yair Research Station, ook bekend als het R&D-centrum (Reserach & Development) dat wordt gesteund door het JNF. Daar werden we ontvangen door oud-Nederlander Tuvia die ons rondleidde en vertelde over innovatieve methoden, over de ontwikkeling van nieuwe vruchten en over de duurzaamheid van productie. Innoveren is essentieel om de constant oprukkende concurrentie uit de rest van de wereld het hoofd te bieden. De vindingrijkheid van de medewerkers in het R&D en de nieuwe ideeën van Israelische ‘start ups’ worden er gebundeld tot creatieve oplossingen. Een typisch stukje Israelisch vernuft om van de nood een deugd te maken. Als Hollandse vrienden en professionals op technisch gebied, vonden wij het inspirerend te zien wat onder moeilijke omstandigheden in de Arava aan agrarische ontwikkeling wordt gedaan en hoe het JNF daarin actief steunt. Kol ha kavod.
Okke en Elke Huising uit Rotterdam      

 

Druppelirrigatie ingehaald

Wij wilden het hedendaagse Israel zien, dit was tenslotte onze vierde reis. De tip om de Arava-woestijn te bezoeken, paste daar helemaal in. De vraag hoe de woestijn leefbaar te maken, hield ons al eerder bezig. In het Vidor centrum zagen we een indrukwekkende film en interactieve beeldschermen over en rondom het leven en de productie in de woestijn. Wat vooral indruk maakte, was het bezoek aan de diverse kassen en testlocaties. We hoorden daar onder andere over de bekende Israelische druppelirrigatie die al weer ingehaald is door een ander vernuftig systeem, waarbij de plant zelf aangeeft wanneer hij water nodig heeft. Het verraste ons te horen dat het JNF in de Arava een vaste partner is, dat is ook nodig, want de mensen daar kunnen alle steun gebruiken.
Floor en Annemiek Pieters uit Schoondijke

 

Ook u bent van harte welkom de lokale bevolking te ontmoeten. Wanneer u mee doet met de JNF loterij maakt u kans om een reis naar Israel te winnen en Mirit te ontmoeten. Luister naar de inspirerende verhalen over haar leven en hoor van hen hoe het JNF leven in de woestijn mogelijk maakt.

 

U kunt hier loten bestellen

 

 

 

Privacyverklaring