woensdag 16 mei 2018

Margreeth Oldenhuis, voorzitter van de werkgroep Israël-Apeldoorn en Elsbeth Klaver uit Harderwijk, reisden door de Arava woestijn om JNF projecten met eigen ogen te zien. Mirit, een boerin uit de Arava die nauw met het JNF samenwerkt, gaf hun een rondleiding.

Gisteren publiceerden wij het eerste deel van dit blog waar Margreeth Oldenhuis, voorzitter van de werkgroep Israël-Apeldoorn over haar bezoek aan de Arava vertelde. Elsbeth Klaver uit Harderwijk vertelt ons haar ervaringen. 

Indrukwekkende ontwikkelingshulp

“Alles in de Arava woestijn is imposant, maar wat de meeste indruk op me heeft gemaakt, is AICAT, het opleidingscentrum voor studenten uit ontwikkelingslanden. De concrete hulp die ze daar bieden, in samenwerking met het Joods Nationaal Fonds (JNF), is ongelofelijk. Wat een prachtige manier om ontwikkelingslanden te helpen. De studenten komen voor een jaar naar Israel. Eén dag per week zijn ze bij het AICAT, waar ze onderwijs krijgen over alle facetten van de landbouw. Onder andere over watermanagement, werken in de woestijn en over hoe ze een boerenbedrijf moeten leiden. De andere dagen van de week werken ze op een boerderij in de Arava en doen ze praktijkervaring op. Van het salaris dat ze hiervoor krijgen, kunnen ze hun ticket (terug naar huis) en opleiding betalen en houden ze zelfs geld over. Dat kunnen ze gebruiken bij het opzetten van een eigen bedrijf of voor de ontwikkeling van hun dorp.

Ik heb met een aantal studenten gesproken. Het was prachtig te horen hoe de studenten leren na te denken en te zoeken naar creatieve oplossingen. Vanuit hun, vaak traditionele, achtergrond is dat niet altijd makkelijk. Ik heb bijna zes jaar in Nepal gewoond, ook studenten van daar studeren hier. De honderdvijftig studenten die ten tijde van de grote aardbeving in Nepal in 2015 op AICAT studeerden, mochten er een jaar langer blijven om nog beter een bijdrage te kunnen leveren aan de wederopbouw van hun land.

Naast AICAT heb ik ook Paran bezocht, een van de zeven landbouwnederzettingen in de Arava. Hier kreeg ik een realistisch beeld van de moeilijkheden die de boeren het hoofd moeten bieden. Ik realiseerde me dat hulp – in welke vorm dan ook – nooit statisch is, dat er altijd van alles kan gebeuren en dat omstandigheden continu veranderen. Het is nooit een kant en klaar pakket. Zo zijn bijvoorbeeld de boeren die paprika’s telen, genoodzaakt om alternatieve producten te zoeken vanwege de enorme concurrentie in de wereld. Ze laten zich niet klein krijgen, denken out of the box en zijn enorm creatief. Het was een mooi en leerzaam bezoek.”
Elsbeth Klaver uit Harderwijk.

De boeren in de Arava worden ondersteund door ons Arava project. Wij ondersteunen het Arava project onder andere door de inkomsten van de JNF loterij, waarbij men een reis naar Israel kan winnen en de Arava zelf kan bezoeken. Daarnaast worden ook algemene giften gedaan voor het Arava project.


 

Mocht u willen, dan kunt u hieronder een donatie doen voor het Arava project waar u een certificaat voor ontvangt. Of u doet mee met onze 64 JNF loterij.

Loten bestellen

steun het Arava project

 

Privacyverklaring