dinsdag 15 mei 2018

Geschreven door Joanne  Nihom

 

Margreeth Oldenhuis, voorzitter van de werkgroep Israël-Apeldoorn en Elsbeth Klaver uit Harderwijk, reisden door de Arava woestijn om JNF projecten met eigen ogen te zien. Mirit, een boerin uit de Arava die nauw met het JNF samenwerkt, gaf hun een rondleiding. Margreeth en Elsbeth delen hun ervaringen met ons.

Het JNF bereikt zo veel meer

“Iedereen die de Arava bezoekt, raad ik aan te beginnen bij het Vidor Visitor Center. Een prachtige start om te zien en te begrijpen hoe het leven in de Arava is. Daar is bijvoorbeeld een proefkas waar allerlei groenten en fruitsoorten worden gekweekt. Ik heb ook wat rondgereden in de buurt van het Vidor Visitor Centre en een aantal van de dorpen bezocht, zoals Paran. Wat bijzonder om de plaatselijke bevolking te ontmoeten en van hen persoonlijk te horen hoe ze hun leven in de woestijn ervaren. Ik ben al zo vaak in Israel geweest, ik ben de tel kwijtgeraakt, maar steeds weer word ik diep geraakt door het land en de mensen die er wonen.

Tijdens de JNF-avond in Apeldoorn in januari had ik al met de Arava kennis gemaakt, maar ik wilde het nu met eigen ogen zien. De realiteit is nog mooier dan ik dacht. Vooral het Onderzoek & Ontwikkelings Centrum (R&D) heeft diepe indruk op me gemaakt. Het is een relatief klein centrum, waar veel verschillende onderzoeken worden gedaan om de boeren in de Arava te ondersteunen. Het wordt voor hen steeds belangrijker om een diversiteit aan producten te produceren om zo risico’s te spreiden. Daarom doet het R&D onder andere onderzoeken om planten te ontwikkelen die gebruikt kunnen worden voor de productie van vitamines of geneesmiddelen.

Het is ook indrukwekkend om bij het R&D studenten te ontmoeten vanuit de hele wereld. Het JNF steunt het R&D en de boeren in de Arava, maar eigenlijk gaat die steun veel verder. Zo nemen de studenten de kennis die ze hebben opgedaan mee naar hun thuislanden. Ook deelt het R&D haar kennis met onderzoekers uit de hele wereld. Het JNF praat niet alleen, maar onderneemt ook actie. Het was een mooi bezoek aan de Arava en een perfecte aanvulling op mijn reis door het land. Ik kan niet wachten om weer terug te gaan naar Israel.”

Margreeth Oldenhuis, voorzitter van de werkgroep Israël-Apeldoorn.

  

 

De boeren in de Arava worden ondersteund door ons Arava project. Wij ondersteunen het Arava project onder andere door de inkomsten van de JNF loterij, waarbij men een reis naar Israel kan winnen en de Arava zelf kan bezoeken. Daarnaast worden ook algemene giften gedaan voor het Arava project.

Morgen plaatsen wij het tweede deel van dit blog waarin Elsbeth Klaver haar ervaringen over de Arava met ons deelt.   

Mocht u willen, dan kunt u hieronder een donatie doen voor het Arava project waar u een certificaat voor ontvangt. Of u doet mee met onze 64 JNF loterij.

Loten bestellen

steun het Arava project

Privacyverklaring