donderdag 31 mei 2018

Door: Joanne Nihom

De 89-jarige Puck uit Hulst is een trouwe aanhangster van het Joods Nationaal Fonds (JNF). Onlangs bezocht zij Israel en ook de JNF projecten in de Arava woestijn. Zij vertelde ons waarom de Arava woestijn bij uitstek een bezoek waard is.

“Tijdens de JNF Experience in Amsterdam afgelopen januari werd ik nieuwsgierig naar de Arava woestijn. Ik kom sinds 1968 regelmatig in Israel, maar in de Arava was ik nooit geweest. Wat een gebied, wat een wonderen gebeuren daar in die mooie woestijn. Drie dagen Arava en mijn hoofd zit propvol indrukken. De gepassioneerde bewoners, de prachtige dorpen, het bijzondere onderzoekscentrum, het park in Saphir en de modelboerderij in Paran. Ik kan alleen nog maar spreken en denken in superlatieven. Waar je ook komt en wie je ook spreekt, iedereen zegt dat JNF er de belangrijkste partner is en de bevolking op een effectieve manier helpt en ondersteunt.

Fascinerend was het bezoek aan het onderzoekcentrum. Ik ontmoette daar oud-Nederlander Tom Groenveld. Hij onderzoekt hoe water van visteelt – dat verrijkt is met voedingsstoffen – kan worden gebruikt voor irrigatie en bemesting van planten. Hoogtepunt van mijn Arava bezoek was de modelboerderij – ook een project van het JNF – in Paran, het meest zuidelijke dorp in de Arava. In deze boerderij wordt onderzoek gedaan naar het verbouwen van nieuwe producten, zoals druiven en perziken. Wat een wonder en dat midden in die droge woestijn. Vanuit de Arava reisde ik naar het noorden en van daaruit, na een paar dagen, naar Tel Aviv. Het is overal groen en ik realiseerde me dat iedere boom die ik zag, geplant is door het JNF, want Israel kent geen natuurlijke bosgroei. Ik steun de organisatie al heel lang en het emotioneert me steeds weer hoeveel waarde ze leveren voor het land en de bevolking en dat al 115 jaar. Het is goed te zien wat er met je giften daadwerkelijk wordt gedaan.

 

Privacyverklaring