donderdag 2 april 2020

Het leven in Israel ligt vrijwel plat. De maatregelen tegen het coronavirus worden steeds meer aangescherpt. Per 25 maart heeft de regering voorlopig een termijn van zeven dagen aangekondigd, waarin inwoners van Israel niet meer dan honderd meter van hun huis mogen gaan, behalve om boodschappen te doen en/of medicijnen te halen.

Hoe is het in de Arava, het gebied dat wij al jarenlang, samen met u, onze trouwe donateurs, steunen? Hoe is het met onze zeven dorpen Idan, Hatzeva, Ein Yahav, Sapir, Tzofar, Tzukim en Paran en al die families waarvan we er velen door de jaren heen goed leerden kennen?

Mirit Hillman-Konyuk, werkzaam voor het gemeentebestuur van de Arava en voor velen van u die onze JNF-Experience-avonden bezochten, een trouwe bekende:

‘In de Arava is het coronavirus nog niet actief. Vaak klagen we dat we zo afgezonderd zijn van de rest van Israel, maar nu is dat een voordeel. Ondanks dat hier nog niets aan de hand is, houden we ons toch strikt aan de regels die de overheid heeft opgelegd. De automatische hekken naar alle dorpen zijn dicht. De zimmeriem (bed & breakfasts) zijn gesloten om geen enkel risico te nemen. Iedereen is thuis. De solidariteit die we hier kennen, is nog sterker geworden. De jongeren zorgen voor de ouderen.

We zijn hier zo alert, omdat het virus, als het de Arava bereikt, grote gevolgen heeft.

Het zal niet alleen onze landbouw platleggen, de belangrijkste bron van inkomsten hier. Ook de rest van het land zal eronder lijden, omdat een groot percentage van groenten en fruit geleverd wordt vanuit de Arava.

Het internationale handelsverkeer ligt vrijwel plat. Daardoor is de binnenlandse markt nog belangrijker voor ons geworden.

Al jaren hameren we erop hoe belangrijk het is wat wij hier doen: food security (voedselzekerheid) is een van onze sterkste drijfveren. Het is de fysieke en economische toegang tot voldoende voedzame, veilige en geschikte voedingsmiddelen, geproduceerd op een ecologisch duurzame en sociaal rechtvaardige manier.

Dit is waar het Yair Research Station, het onderzoekscentrum in de Arava dat het JNF steunt, al jaren de boeren bij helpt.

Vanuit de Arava wil ik al onze JNF-vrienden groeten. Blijf gezond, we denken aan jullie en hopen jullie snel weer in de Arava te mogen begroeten.’

Privacyverklaring