In 120 jaar van geel naar groen

Toen het JNF in 1901 werd opgericht, was Israel nog een grotendeels onbewoonbaar, dor en onherbergzaam land. Het was verwaarloosd, werd door vijandelijkheden geteisterd en in de moerassen vierde malaria en andere ziekten hoogtij. Daarom is het een wonder te noemen dat Israel zich, mede dankzij het JNF, 120 jaar later heeft ontwikkeld tot een modern land vol bossen en wouden, en dat grote delen van de woestijn leefbaar zijn gemaakt. Zo komt tegenwoordig de helft van de export van groenten en fruit uit het meeste droge gebied van Israel, de Arava woestijn.

In 120 jaar heeft het JNF, mede dankzij de steun en betrokkenheid, van onze donateurs heel veel bereikt. Dit werk doen wij samen met hen, omdat we dezelfde droom koesteren: ervoor zorgen dat Israel een leefbaar land is en blijft voor al haar inwoners.

Bekijk de prachtige en unieke beelden van toen en nu.

Lees hier over de historie van het JNF.

Het ANZAC pad

1917 Australische Cavalerie in de westelijke Negev, tijdens een pauze. De ANZAC (Australian and New Zaeland Army Corps), die samen vocht met het Britse leger in de eerste wereldoorlog, veroverde Be’er Sheva na twee mislukte pogingen door de Britten om Gaza te veroveren.

Het ANZAC pad

2012 Golda Park. Een oase van ontspanning, werd door KKl-JNF ontwikkeld ter nagedachtenis van Golda Meir, premier van Israel van 1969 tot 1984.

Het Shahariya bos

1967 Werkverschaffing in het bos. Fotograaf: David Hirschfeld

Het Shahariya bos

2015 Het Shahariya bos is zeer populair voor recreatie zoals een picnic, en verschillende speel-en sportactiviteiten. Alle faciliteiten zijn door de jaren heen ontwikkeld door KKL-JNF.

De ontwakende woestijn

1969 Voorbereiding op het zaaien in de Negev. Bloed, zweet en tranen in de hoop op een vreugdevolle oogst.

De ontwakende woestijn

2010 Olijfgaarden in de Negev. Door onderzoek en ontwikkeling wordt het mogelijk de uitdagingen van een woestijnklimaat om te buigen in kansen voor de landbouw. Fruit, olijven en zelfs vis worden nu geproduceerd voor export.

De ontwakende valei

1920 "Het land Israel wordt verworven door groot lijden" (Talmoed). De Yizre'el vallei werd geplaagd door Aanopheles muggen met malaria, waaraan veel van de nieuwe kolonisten bezweken.

De ontwakende valei

2013 De Yizre'el vallei is Israels graanschuur geworden.

Zegen de berg

1962 "O bergen van Gilboa, laat geen regen of dauw meer op u vallen". David vervloekte de berg Gilboa na de dood van Koning Saul and zijn zonen, in de strijd tegen de Filistijnen. KKL-JNF boswachters werken hier om de vloek te verlichten. Fotograaf: David Hirschfeld

Zegen de berg

2009 Uitkijkpunt bij Gilboa. Van een kale berg naar een berg bedekt met zacht groene begroeing. Tegenwoordig een belangrijk recreatiegebied voor de noordelijke regio. Fotograaf: Ilan Lorenzo

Breng ons water (Avraham Shlonsky)

1925 Kfar Hasidim. Graafwerkzaamheden om een centrale stortbak te plaatsen. Fotograaf: S.J. Schweig

Breng ons water (Avraham Shlonsky)

2009 Het Maayan Tsvi Reservoir. KKL0-JNF heeft meer dan 230 waterreservoirs ontwikkeld, die samen 70% verschaffen, van het voor landbouw irrigate benodigde water. Fotograaf: Dror Artzi, Jinipix

Een land in ontwikkeling

1958 Lakhish regio. Nieuwe immigranten settelen zich aan de rand van deze woestijn (Noordelijke Negev). De eerste pogingen van landbouw. (Efrem Ilani)

Een land in ontwikkeling

2012 Het zoete succes! Druiven uit de Lakhish regio zijn inmiddels wereldberoemd.

Fighting Fire

2006 Het Biriya-bos lijdt door de jaren onder oorlog, branden en sneeuw. Fotograaf: Albatross Aerial Photography Ltd.

Fighting Fire

2014 Het herstel van een bos duurt jaren. Acht jaar na een oorlog en bosbrand zie je het groen weer domineren in dit ooit zo gehavende gebied. Het bos is weer toegankelijk voor bezoekers. Fotograaf: MorDagan Aerial Photography

Iedere druppel telt

1938 Low-tech. Er wordt water geschept om de velden van de Hamadia Kibboets te irrigeren.

Iedere druppel telt

2014 High-tech. In Kfar Saba wordt een experiment uitgevoerd om huishoudelijk afvalwater te zuiveren. Het mechanisme, biofilter genoemd, zuivert water op een biologische manier. Na het zuiveren wordt het water gebruikt om het grondwater te verrijken. Deze technologie is ontwikkeld op de Monash Universiteit in Australië samen met Israelische wetenschappers. (Esti Goldwasser)

Een stad en een meer in de woestijn

1988 In het begin van de jaren 50 werd er een dam gebouwd in de Nahal Revivim om water op te slaan voor landbouw. Dit plan is nooit afgerond en in 1988 besloot KKL-JNF het reservoir en de omgeving om te toveren tot een park (Israel Sinai)

Een stad en een meer in de woestijn

2012 KKL-JNF heeft een flinke restauratie uitgevoerd aan het Yeroham Park. Het is de trots van de stad geworden en een populaire plek voor outdoor activiteiten. (Avi Hirschfeld)

Voor het eerst in Zion

1926 KKL-JNF's eerste poging voor echt grootschalige bebossing was in het Ben Shemen woud. Fotograaf: Shmuel Schweig

Voor het eerst in Zion

2014 Pesach in het Ben Shemen woud. Ongeveer 90 jaar na de eerste aanplant, barst het er het hele jaar door van het leven. Het Ben Shemen woud is de grootste 'groene long' van centraal Israel. Het woud beslaat ongeveer 2.200 hectare. Fotograaf: Avigail Uzi.

1901 – 2021 in beeld

Het JNF beschikt over prachtig historisch beeld- en filmmateriaal. We nemen u mee terug in de tijd om u te laten zien met welke uitdagingen de eerste pioniers 120 jaar geleden te maken hadden. We geven een kijkje in welke initiatieven het jonge Israel ontplooide om het land bewoonbaar, vruchtbaar en groen te maken. Ook de pioniers van vandaag, die in de Arava woestijn het onmogelijke mogelijk blijven maken, komen aan bod. Én we laten u zien hoe het JNF invulling geeft aan educatie van toekomstige generaties.

Bekijk in 120 seconden de hoogtepunten van de afgelopen 120 jaar.

260 miljoen
bomen geplant sinds 1901

260 miljoen
bomen geplant sinds 1901

Toen het JNF begon met het planten van bomen was het landschap nog kaal en onbarmhartig. Sindsdien zijn er meer dan 260 miljoen bomen geplant. Bomen zijn essentieel voor de leefbaarheid van het land. Bomen leveren zuurstof, vormen humus en houden water en grond vast. Ze voorkomen dat de zon en wind vrij spel krijgen en de woestijn verder oprukt; een bedreiging die nog altijd aanwezig is.

Lees ook:
Boomplanten: elke keer weer een metamorfose!

110.000 hectare
natuurlijk bos aangelegd

110.000 hectare
natuurlijk bos aangelegd

Met de aanleg van bossen richt het JNF zich met name op de groene long rondom Be’er Sheva in de Negev woestijn. De aangeplante bossen onderhouden we en beschermen we tegen branden en ziektes. Zo zorgen we ervoor dat bossen gezond blijven voor zowel de huidige generatie als de volgende generaties. De JNF wouden, bossen en parken zijn 24/7 open voor publiek en enorm populair. Jaarlijks recreëren er zo’n 3 miljoen mensen. Vooral op feestdagen en tijdens festivals is het druk.

Lees verder over het:
Herstel van het Ben Shemen Woud

8.000 kilometer
boswegen aangelegd

8.000 kilometer
boswegen aangelegd

Wegen en paden maken het bos toegankelijk voor wandelaars en andere recreanten. Goede toegangsweken zijn bovendien een absolute noodzaak voor de brandweer om snel en makkelijk ter plekke te zijn om zo snel mogelijk branden te blussen.

Lees meer over:
De verwoestende branden uit 2016

250 waterreservoirs
gebouwd

250 waterreservoirs
gebouwd

Begin jaren ’90 besloot het JNF zijn kerntaak uit te breiden met een nieuwe activiteit: het beheer van water, een van s ’werelds grootste uitdagingen van deze tijd. Er bestaan twee soorten waterreservoirs: voor het opvangen van regenwater en voor het zuiveren van afvalwater voor landbouw. Een voorbeeld van een gecombineerd waterreservoir is het Koning Willem Alexander Waterproject in Mitzpe Ramon en een voorbeeld van een afvalwaterreservoir is het waterreservoir in Hatzeva.

1.300 kilometer
fietspad aangelegd

1.300 kilometer
fietspad aangelegd

Fietsen in Israel is de afgelopen twintig jaar enorm populair geworden. JNF Israel begon vijftien jaar geleden met de aanleg van fietspaden in het hele land. Ook in de Arava woestijn zijn de afgelopen jaren vijftien fietsroutes aangelegd om het toerisme in het zuiden te ontwikkelen. Er wordt door het JNF veel geïnvesteerd in het onderhouden van de fietspaden en het er zijn goede fietsverhuur gelegenheden opgezet.

Bekijk hier de
Alon HaGilil Bicycle Trail

300 miljoen kubieke meter
water gefilterd tot drinkwater

300 miljoen kubieke meter
water gefilterd tot drinkwater

Het filteren van water is een duurzame en ecologisch verantwoorde vorm van watervoorziening in de Arava, waar geen natuurlijke en eenvoudig toegankelijke waterbronnen zijn. De streek is ook niet aangesloten op het nationale waternet, simpelweg omdat het te afgelegen is. Dankzij de Israelische vindingrijkheid om op steeds efficiëntere wijze zeewater in zoet water om te zetten kan de woestijn verder tot bloei worden gebracht.

Lees meer over:
‘Israel’s fourth aquifier’

90% hergebruik
van het afvalwater

90% hergebruik
van het afvalwater

Tekort aan water is het meest cruciale milieuprobleem waarmee Israel vandaag de dag mee wordt geconfronteerd. Een van de oplossingen hiervoor is water te recyclen zodat het afvalwater voor irrigatie in de landbouw kan worden gebruikt.

Lees verder over:
Innovaties in water management

41.000 hectare
graasland gecreëerd

41.000 hectare
graasland gecreëerd

Met behulp van schapenbegrazing worden natuurgebieden op een ecologische en economische manier beheerd. Dit draagt bij aan gevarieerde plantengroei, want door open ruimtes tussen bomen te laten en schapen en geiten het gras weg te laten eten, worden boom-en plantenzaadjes verspreid. Dit heet savanisatie.

Die aanplant gaat terug tot 1986 en gaat door met gemiddeld ~ 2000 dunam per jaar. Het JNF Savanization Programma is verantwoordelijk voor het vormen van een ​​groene gordel rond nederzettingen. Zo worden elk voorjaar 20.000 schapen gedurende ongeveer 6 maanden de westelijke Negev-regio binnen gehaald. Elk schaap heeft 3 dunam per seizoen om te grazen. Het scheelt boeren ongeveer een half jaar aan voedselinkoop. 

Lees meer.

1.034 recreatieplekken
in de bossen aangelegd

1.034 recreatieplekken
in de bossen aangelegd

Jaarlijks komen meer dan 3 miljoen bezoekers naar de Israelische bossen om te recreëren. Ze genieten van de aangelegde wandel- en fietspaden, picknickplaatsen, speeltuinen en de prachtige flora en fauna. Het JNF vindt het belangrijk dat haar bossen en attracties voor iedereen toegankelijk zijn. Zo zijn er speciale wandelroutes voor mensen met een visuele beperking, met bewegwijzering in braille in het Hebreeuws én het Engels, langs bomen en planten die zorgen voor een intense zintuiglijke ervaring van het bos en de natuur.

Bekijk het overzicht van onze activiteiten op het gebied van toerisme en recreatie.

300.000 hectare land
ontgonnen voor nieuwe gemeenschappen

300.000 hectare land
ontgonnen voor nieuwe gemeenschappen

Grondontwikkeling midden in de woestijn is een moeilijke en daarmee kostbare aangelegenheid. Het JNF helpt door het ontginnen en leefbaar maken van dorre grond, bestaande uit zand en rots, het voorbereiden van land voor behuizing en landbouw én het aanleggen van watervoorzieningen, bossen en recreatieplekken voor de nieuwe bevolking.

235 projecten
in lokale gemeenschappen gesteund

235 projecten
in lokale gemeenschappen gesteund

Het JNF richt zich met haar projecten op het vergroten van de leefbaarheid van Israel en het welzijn van haar inwoners. Denk hierbij aan de bouw van speeltuinen in kibboets Neve Ur, kibboets Gesher en moshav Yardena in de Israelische periferie. Ook de bouw van het Stadspark in Lod is hier een voorbeeld van. Het park bij het nieuwe museum is een steuntje in de rug voor de plaatselijke economie en een prachtige plek voor bewoners en bezoekers om te genieten en ontspannen.

Lees ook over:
De aanplant van een bos bij Tzfat

900.000 stekjes
geplant per jaar

900.000 stekjes
geplant per jaar

In drie JNF kwekerijen in het noorden, centrum en zuiden van Israel worden jaarlijks 900.000 stekjes gekweekt. Gekozen wordt voor de eik, de pistache en inheemse boomsoorten: bomen die bestand zijn tegen het Israelische klimaat. Die diversiteit is belangrijk. Het is beter voor het natuurlijk evenwicht én om ziektes te voorkomen.

Lees hier meer.

2.100 samenwerkingsverbanden
met onderwijsinstellingen

2.100 samenwerkingsverbanden
met onderwijsinstellingen

Het JNF richt zich met haar onderwijsprojecten op het belang van natuur en innovatie op het gebied van food-, agro- en biotech. Een voorbeeld hiervan is het samenwerkingsproject van KKL/JNF, de gemeente Arad en de RAD-Bynet Group, een wereldleider op het gebied van data-communicatietechnologieën. Het project heeft als doel alle jongeren in Israel, ook kansarme jongeren in het zuiden van het land, de kans te bieden om een opleiding te volgen en succesvol deel uit te maken van de maatschappij. 700 studenten kregen in het studiejaar 2020-2021 een JNF studiebeurs.

 

Waar draagt uw gift aan bij?

  • De groene long rondom Be’er Sheva in de Negev woestijn breiden we uit door het aanplanten van jonge bomen.
  • We beschermen de dieren in de woestijn om de biodiversiteit in de woestijn te behouden.
  • De door ons reeds aangeplante wouden, bossen en parken onderhouden we en beschermen we tegen branden en ziektes.
  • Ook houden we de wouden en parken schoon. Ze zijn 24/7 open voor publiek en enorm populair. Er komen jaarlijks maar liefst 200 miljoen bezoekers. 
  • We leggen waterreservoirs aan om optimaal met regen- en afvalwater om te gaan.
  • We steunen mensen in de Arava woestijn door hen te helpen een bestaan op te bouwen. Zo investeren we in onderzoek naar het telen van gewassen geschikt voor het extreme klimaat en bouwen we waterreservoirs om water te recyclen zodat het afvalwater voor irrigatie in de landbouw kan worden gebruikt.
  • We dragen bij aan de ontwikkeling van nieuwe, ecologisch verantwoorde technieken met het oog op het leefbaar maken van woestijngronden, welke veelal inmiddels wereldwijd succesvol worden toegepast.
  • We financieren onderzoek naar hoe land-en tuinbouwgrond vrij van schadelijke insecten kan worden gehouden en delen deze kennis en ervaring met andere landen.

 

Op naar de volgende 120 jaar!

Aan de hand van 4 pijlers, natuur en bebossing, water, land en leefbaarheid, werken wij aan het groen en leefbaar maken én houden van Israel. Want ondanks wat de afgelopen 120 jaar is bereikt, is er nog heel veel te doen. Nog steeds bestaat zestig procent van Israel uit woestijn. En als we niets doen, rukt die woestijn weer verder op.

De aanplant van bomen en bossen en het mogelijk maken van landbouw zijn de meest effectieve middelen om het land bewoonbaar te maken en woestijnvorming tegen te gaan. Daar werkt het JNF met man en macht aan.

In 120 jaar heeft het JNF, mede dankzij de steun en betrokkenheid, van onze donateurs heel veel voor elkaar gekregen. Maar: ons werk stop nooit. Israel staat voor veel uitdagingen en daarbij hebben wij uw hulp hard nodig. Op naar de volgende 120 jaar vol wonderen!

Met al onze activiteiten dragen wij bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Want alleen samen kunnen we de wereld duurzaam en leefbaar maken én houden. 

Doneren

Privacyverklaring